Videoconsult

Thuis als het kan, naar het ziekenhuis als het moet

Wat is er vervelender dan in een telefonische wachtrij te horen: ‘Er zijn nog drie wachtenden voor u, blijft u aan de lijn…’ En waarom met je vader in de auto naar het ziekenhuis voor een controleafspraak die prima thuis kan plaatsvinden? Er zijn steeds meer manieren om flexibeler en op afstand met ons in contact te komen. We zetten ze op een rij:

Bericht naar je arts via e-consult
Een e-consult is een soort e-mail die je stuurt via het beveiligde patiëntenportaal www.mijntjongerschans.nl. Op deze manier kun je veilig online medische vragen stellen aan je arts, bijvoorbeeld vragen over medicatie of over de uitslag van een bloedtest. De arts geeft vervolgens antwoord. In het bericht kan de arts ook foto’s en labuitslagen delen. Je kunt je vraag 24 uur per dag  insturen en bent dus niet gebonden aan (telefonische) openingstijden.

Niet naar het ziekenhuis voor je afspraak
In coronatijd hebben we er allemaal veelvuldig ervaring mee opgedaan: beeldbellen. Ook in Tjongerschans is dit mogelijk middels een webcamconsult. Niet de deur uit naar het ziekenhuis, maar gewoon thuis via computer of tablet een consult met je arts. Ideaal als je bijvoorbeeld geen vervoer hebt, slecht ter been bent of een flinke verkoudheid hebt. En het bespaart vaak ook nog eens tijd. Ons systeem voor consulten via beeldbellen is veilig en gebruiksvriendelijk. In de afspraakbevestiging ontvang je een link. Kort voor de afspraak klik je op de link en kom je in de digitale wachtkamer van je arts. Bij steeds meer specialismen kan je afspraak plaatsvinden via een webcamconsult, vraag je arts er gerust naar.

Metingen doe je thuis
Thuismonitoring houdt in dat je als patiënt thuis metingen verricht die via een veilige verbinding bij ons in het ziekenhuis komen. Via een app sta je in verbinding met je zorgverlener. Dat is  prettig als het goed gaat en geruststellend als het nodig is. Je hoeft niet onnodig naar het ziekenhuis. Thuismonitoring is onderdeel van je behandeltraject en we gebruiken deze mogelijkheid al voor patiënten met hartfalen en zwangeren met diabetes. We zijn dit aan het onderzoeken voor patiënten met COPD.

Bij spoed
E-consults of thuismonitoring zijn geen vervanging van de spoeddienst. Heb je direct hulp nodig? Neem dan contact op met je behandelend arts, de huisarts, de huisartsenpost of bij acute en ernstige situaties: 112.