Taboe: huidaandoeningen

Huidaandoeningen

In Nederland hebben 1,2 miljoen mensen een chronische huidaandoening. Veel mensen lijden onder hun huidaandoening, schamen zich ervoor. En doen ze dat niet, dan is het wel de omgeving die ze erop wijst. “Je huid is van jou, maar schijnbaar vinden veel mensen dat ze het recht hebben er iets over te zeggen” aldus Carmen Asselman, dermatoloog in Tjongerschans.

Je huid is je grootste orgaan en heeft verschillende belangrijke functies. Zo beschermt het ons tegen infecties en ultraviolette straling. Om ons te beschermen tegen bijvoorbeeld kou, maar ook tegen nieuwsgierige blikken, dragen we kleding. De delen van het lichaam die niet onder de kleding zitten, zijn wel voor iedereen zichtbaar. Wanneer je daar vlekken of plekken hebt, zijn er mensen die niet schromen je daarop te attenderen of uit belangstelling te vragen ‘wat je hebt’. Plekken onder de kleding vallen niet op maar kunnen ontzettend jeuken met onbedwingbaar krabben als gevolg en dát trekt aandacht waardoor ook die plekken voor de buitenwereld niet onopgemerkt blijven.

Onbekend maakt onbemind
Carmen Asselman is dermatoloog in Tjongerschans. Zij ziet en behandelt mensen met chronische huidaandoeningen. “Van oudsher worden huidaandoeningen met besmettelijkheid geassocieerd. De geschiedenis vermeldt perioden van lepra, pest, tbc en syfilis met verstrekkende gevolgen. Gelukkig ligt dit zo ongeveer achter ons en is er steeds meer bekend over huidaandoeningen, want die zijn meestal niet besmettelijk. Schurft is dan juist weer wel zeer besmettelijk. Maar door de schaamte en er niet over durven te praten, kan behandeling in een gezin of omgeving onvolledig zijn met als gevolg dat het blijft terugkomen. Het is voor de behandeling beter om hierover open te zijn.”

Eczeem
Jeuk, schilfers, roodheid, bultjes en kloven. Eczeem komt waarschijnlijk het meest voor en veroorzaakt vaak veel jeuk. “De oorzaak ligt in het immuunsysteem en in de huid zelf. Vaak is de huid erg droog en soms mist de huid een stofje waardoor deze makkelijk water verliest. Ook stress kan eczeem verergeren. Als therapie adviseren we altijd om niet te vaak te douchen, weinig zeep te gebruiken en de huid goed in te vetten. Smeren, smeren en nog eens smeren dus, tot vervelends toe. Crèmes met corticosteroïden werken vaak goed om het eczeem te onderdrukken en tot rust te brengen. Wanneer je stopt kan het eczeem nog actief zijn en dan komt het snel weer terug. Je bent dus niet klaar met een weekje of twee, soms verdwijnt het pas na maanden regelmatig smeren. Is het eczeem ernstiger dan is er onder andere UVbehandeling (lichttherapie) of kun je immuunonderdrukkende medicijnen gebruiken zoals immuunremmers, lage dosis chemotherapie of de nieuwere biologicals en kleine moleculenbehandelingen. Er zijn op dit laatste gebied veel nieuwe ontwikkelingen gaande die veelbelovend zijn.”

Psoriasis
Psoriasis is een vervelende huidaandoening waar veel mensen last van hebben. “Psoriasis kan overal op het lichaam voorkomen en soms flink jeuken. Het komt iets minder vaak voor op zon beschenen delen van de huid maar kan ook flink in de haren zitten en vreemde nagels geven. Het is vaak erfelijk en hier speelt een verhoogde aanmaak van nieuwe huidcellen en het immuunsysteem een rol. Het kan worden uitgelokt door stress, een doorgemaakte ziekte en soms door gebruik van medicijnen, bijvoorbeeld bètablokkers voor de bloeddruk. Er zijn veel behandelingen om de plekken te verminderen, vaak begint het met smeren maar als dat teveel wordt kan UVbehandeling helpen. Chronisch ernstige psoriasis wordt met medicijnen onderdrukt en ook dan is er gelukkig veel mogelijk. Vooral de nieuwere, en helaas ook veel duurdere, medicijnen geven goede resultaten en daarvan komen er steeds meer.”

Letterlijk goed in je vel
“Ik noem nu eczeem en psoriasis, maar er zijn natuurlijk nog meer huidziekten. Denk aan acne, roos en bijvoorbeeld vitiligo, waarbij je melkwitte vlekken krijgt omdat je pigmentcellen verdwijnen. Voor veel chronische huidziekten veroorzaakt door het eigen immuunsysteem geldt dat er geen echte behandeling is die ervoor zorgt dat de aandoening verdwijnt. Soms is er een genetische invloed of aanleg die je niet kunt veranderen. Vaak moeten medicijnen dus langdurig worden gebruikt. We weten dat stress een grote invloed heeft op je huidaandoening. Dus als het goed met je gaat kan het eczeem terug kruipen in zijn schulp. Je zit op dat moment letterlijk goed in je vel.”

Weten waarvoor je op de afdeling Dermatologie terecht kunt? Lees hier meer.