Onze mensen: Margje Westink

Onze mensen: Margje Westink

Functie: Gastvrouw (vrijwilliger)
Afdeling: Polikliniek
Werkzaam sinds: 1990

Wat doe je als gastvrouw in Tjongerschans?
Margje: “33 jaar geleden begon ik als gastvrouw in ziekenhuis Tjongerschans. Ik ging werken op de verpleegafdeling, waar ik de bloemen verzorgde en met patiënten een praatje maakte als ze daar behoefte aan hadden. Na een aantal jaren ben ik overgestapt naar de polikliniek. In die tijd gingen we ‘s middags nog met de koffiekar rond om de bezoekers een kopje koffie of thee aan te bieden. De begeleiding is er nog steeds, de koffiekar is inmiddels vervangen door koffieautomaten.”

Waarom dit werk?
“Ik wilde altijd al iets doen wat een nuttige bijdrage levert aan de maatschappij. In de straat waar ik 33 jaar geleden woonde, had ik goed contact met een paar buurvrouwen, die al gastvrouw waren in Tjongerschans. Zij hebben bij mij het enthousiasme aangewakkerd om dit werk ook te gaan doen.”

Waarom is je werk zo waardevol?
“Vaak vinden mensen het spannend als ze naar het ziekenhuis komen en zich voor het eerst moeten aanmelden. Ook al staat de route op de borden aangegeven, als je onzeker of zenuwachtig bent, zie je dat niet altijd of neem je de informatie niet goed tot je. Dan is het fijn dat er iemand is die je even helpt met aanmelden of meeloopt naar je afspraak.

Ik haal veel voldoening uit dit werk en heb in al die jaren mooie vriendschappen opgebouwd. Er wordt voor de hele groep gastvrouwen en gastheren (die zijn er ook) regelmatig een contactmiddag of -avond georganiseerd, met een hapje en een drankje en soms met een spreker. Ook genieten we jaarlijks met elkaar van een georganiseerde busreis en een etentje. Zolang ik dit werk nog steeds met plezier doe, denk ik nog niet aan stoppen. Het gastvrouw zijn geeft mij veel voldoening.”

Ook gastvrouw of -heer worden? Klik dan hier.