Fit je operatie in

Fit je operatie in

Uit onderzoek is gebleken dat patiënten die lichamelijk fit zijn, tijdens de behandeling een grotere kans hebben op een goed herstel en minder kans hebben op complicaties. Het is daarom niet voor niets dat er steeds meer aandacht komt voor prehabilitatie, oftewel: fit voor je operatie.

Een opname in het ziekenhuis en een operatie kunnen een enorme aanslag plegen op je lichaam. Gelukkig kun je zelf veel doen om je herstel te bespoedigen door in beweging te blijven voor je opname, tijdens je verblijf in het ziekenhuis en zodra je weer thuis bent. Zo blijft je conditie zoveel mogelijk op peil en kun je weer sneller de dingen doen die voor jou belangrijk zijn.

Bewegen zorgt onder meer voor een betere bloedsomloop, sterkere spieren en een sterker skelet. Deze factoren wegen allemaal mee in het herstel na een operatie. Wist je dat bewegen helemaal niet moeilijk hoeft te zijn? Wandelen, traplopen en fietsen zijn al vormen van beweging die ervoor kunnen zorgen dat jouw spierkracht en uithoudingsvermogen op niveau blijven of zelfs verbeteren als je de hoeveelheid beweging opbouwt.

Nederlandse Norm Gezond Bewegen
Bewegen is goed, meer bewegen is beter. Het komt erop neer dat je vaak moet bewegen (minimaal één keer per dag) en dat je hierbij een uithoudingstraining (fietsen, wandelen) afwisselt met een spierkrachttraining (opstaan uit de stoel, kniebuigingen, traplopen).

Iedere dag dus een training voor je uithoudingsvermogen én je spierkracht. De Nederlandse Norm Gezond Bewegen (NNGB) schrijft hierbij 30 minuten per dag voor, bijvoorbeeld 20 minuten wandelen en 10 minuten spierkracht trainen. Je kunt dit gemakkelijk toepassen in het dagelijks leven. Ga bijvoorbeeld lopend of fietsend naar de supermarkt of neem de trap in plaats van de lift.

Bewegen na de operatie
Na de operatie komt de fysiotherapeut bij je langs in het ziekenhuis. Hij of zij gaat met jou aan de slag met bewegen zodat je zo snel mogelijk weer zelfredzaam bent en naar huis of naar de revalidatie kunt. Het is belangrijk om thuis verder te gaan met een gezond bewegingspatroon.

Goed eten en bewegen = gouden combinatie
Door ziekte maakt je lichaam anders gebruik van voedingstoffen. Er wordt in verhouding meer spiermassa afgebroken als je te weinig eet. Het verlies van spiermassa gaat ten koste van kracht, conditie en weerstand en is daarmee van invloed op je behandeling en herstel. Het is daarom belangrijk om voldoende energie en eiwitten binnen te krijgen om de afbraak van spiermassa te beperken. De belangrijkste bouwstof voor onze spieren zijn de eiwitten in onze voeding. Het eten van extra eiwit (soms tot wel 2x zoveel) in combinatie met training zorgt voor een betere opbouw en sneller herstel van je spieren. Eiwitten zitten vooral in dierlijke producten: vlees, kip, vis, kaas, ei en zuivelproducten. Daarnaast zijn plantaardige producten rijk aan eiwitten, zoals peulvruchten, pinda’s, noten en sojaproducten. Producten waaraan extra eiwit is toegevoegd herken je aan de term ‘rijk aan eiwit’ of ‘high proteïn’ op de verpakking.