Nooit te oud om te leren

Column 'Nooit te oud om te leren'

Natasja Stellingwerff is physician assistant op de afdeling Urologie. Samen met haar collega PA’s schrijft ze over haar dagelijkse werk.

Mijn werk als physician assistant Urologie varieert enorm. Ik loop visite op de verpleegafdeling, ben een soort zaalarts, geef uitleg aan mijn patiënten en spreek met familieleden. Ik schrijf medicatie voor, maar heb ook spreekuur en voer bepaalde verrichtingen uit. Een veel voorkomende is een prostaatbiopsie. Bij een prostaatbiopsie halen we stukjes weefsel uit de prostaat met een dikke, holle naald. Zo’n stukje weefsel heet een biopt. We doen dit onderzoek om te kijken of iemand prostaatkanker heeft, of dat het gaat om een goedaardige vergroting of een ontsteking van de prostaat.

Sinds mei 2019 zijn wij in Tjongerschans gestart met het afnemen van gerichte prostaatbiopten, oftewel targetbiopten. Van te voren wordt een MRI van de prostaat gemaakt en als hier afwijkingen worden gezien nemen wij na de standaard prostaatbiopten, gerichte prostaatbiopten. Een spannend en onzeker onderzoek waar veel patiënten tegenop zien. Samen met de casemanagers Urologie loodsen wij deze patiënten als een geoliede machine door deze ingrepen heen. Vaak ontstaan er mooie gesprekken. Over de aanloop naar het onderzoek naar prostaatkanker, over het overlijden van een naast familie lid, de vakanties die de patiënt viert. Maar ook over actuele nieuwsonderwerpen of de vele sporten die beoefend worden.

"Dus er is nog hoop voor mij, met mijn 37 jaar?"

Wat mij kortgeleden is bijgebleven is een patiënt die vroeg of de afspraken voor de uitslagen voor een bepaalde datum konden plaatsvinden. Ik vroeg deze man waarom hij dat wilde. Zijn reactie: ‘Ik ga nog één keer op skivakantie, dit wordt mijn laatste keer gezien mijn leeftijd van 73 jaar. Hij vertelde dat hij pas rond de leeftijd van 36 jaar was begonnen met skiën en sindsdien elk jaar afreist naar de bergen en op de lange latten staat. Mijn reactie: ‘Dus er is nog hoop voor mij, met mijn 37 jaar? Dat ik ook nog kan leren skiën. Waarop de patiënt antwoorde: ‘Ja hoor, als je maar goed les neemt. Je bent nooit te oud om te leren.’

Ik heb inmiddels de daad bij het woord gevoegd en ga op ski-les zodat ik hopelijk op skivakantie kan. En gelukkig is het ons gelukt om de gesprekken met deze patiënt nog voor zijn wintersportvakantie te plannen. Patiënt blij en ik ben heb er een uitdaging bij.

Natasja Stellingwerff is physician assistant op de afdeling Urologie. Samen met haar collega PA’s schrijft ze over haar dagelijkse werk. Reageren? natasja.stellingwerf@tjongerschans.nl