Nieuws

Ziekenhuizen in Noord- en Oost-Nederland bundelen krachten

15 februari 2024

De ziekenhuizen en radiotherapeutische instituten in Noord- en Oost-Nederland richten samen een oncologienetwerk op om de kankerzorg te verbeteren. Mensen met kanker kunnen daardoor binnen de eigen regio altijd rekenen op de beste zorg op maat, ongeacht in welk ziekenhuis zij hun zorgtraject starten, verwachten de zorgorganisaties.

Het streven is om de kwaliteit, toegankelijkheid en doelmatigheid van de oncologische zorg in de regio te verhogen en dit voor patiënten ook in de toekomst te blijven garanderen. Het netwerk zal bij de patiënt passende zorg op de juiste plek bieden, dichtbij huis als dat kan en wat verder weg als het complexer is.

Samen optrekken en leren van elkaar
Zorgverleners worden in de samenwerking gefaciliteerd met de mogelijkheid van digitale gegevensuitwisseling en “continue verbetering van effectiviteit en efficiency”. Bovendien kunnen de betrokken zorgorganisaties in Noord- en Oost-Nederland door deze samenwerking in de oncologie nog veel leren van elkaar, verwachten ze. Ze willen meer gezamenlijk optrekken bij landelijke concentratie- en spreidingsvraagstukken of voor overleg met zorgverzekeraars en overheid.

Vier regionale oncologienetwerken binnen samenwerking
Er bestond al een indeling in vier kleinere regionale oncologienetwerken in de provincies Groningen, Friesland, Drenthe en een deel van Overijssel en Gelderland. Deze vier oncologienetwerken blijven zichtbaar als onderdeel binnen het grotere netwerk. Wel kunnen nu de expertise en faciliteiten van de deelnemende instellingen beter en met meer partijen worden gedeeld.

Het initatief is gestart met de ondertekening van een intentieverklaring. Medio maart wordt een eigen bestuur geïnstalleerd en krijgt het netwerk een naam. Het initiatief wordt ondersteund door zorgverzekeraars.

De vier deelregio’s met deelnemende ziekenhuizen aan het oncologienetwerk in Noord en Oost Nederland zijn:

  1. Oncologisch Netwerk Friesland (ONF): Antonius Ziekenhuis, Medisch Centrum Leeuwarden, Nij Smellinghe, Tjongerschans, Radiotherapeutisch Instituut Friesland (RIF)
  2. Oncologienetwerk Veluwe IJssel: Deventer Ziekenhuis, Gelre ziekenhuizen, Isala, Radiotherapiegroep Deventer
  3. ONZ netwerk: Medisch Spectrum Twente, Saxenburgh Medisch Centrum, Streekziekenhuis Koningin Beatrix, Ziekenhuisgroep Twente
  4. Oncologienetwerk Groningen-Drenthe: Martini Ziekenhuis, Ommelander Ziekenhuis Groningen, Wilhelmina Ziekenhuis Assen, Treant Zorggroep, Universitair Medisch Centrum Groningen