Nieuws

Verslag van SEH-arts Annemieke Boendermaker

16 februari 2023

De afgelopen dagen heb ik de mogelijkheid gekregen om met een team van 7 artsen en 22 verpleegkundigen vanuit het hele land, hulp te bieden in Zuid Turkije. Op maandag 6 februari werden Zuid Turkije en Syrië getroffen door zware aardbevingen. In een zeer groot gebied is 80% van de huizen verwoest of onbewoonbaar. Het dodenaantal staat inmiddels boven 40.000 en het aantal gewonden overstijgt dit nog vele malen.

We kwamen via Gaziantep met de bus aan in de stad Kahramanmaras. Een stad met meer dan 670.000 inwoners. In overleg met de lokale overheid werden we gevraagd hulp te bieden in het lokale ziekenhuis. Beschadigd, maar veilig genoeg. Dit was een plek waar ook een Israëlisch team aan het werk was, samen met enkele overgebleven Turkse zorgverleners. Op zaterdag konden we ook gaan helpen in het noodhospitaal in het centrum van de stad. En enkelen van ons team gingen naar omringende dorpen om hulp te bieden. We hebben onze handen uit de mouwen gestoken en geholpen waar we konden.

Tjongerschans doneerde ongeveer 25 kilo aan gipsmaterialen. Hier hebben we dankbaar gebruik van gemaakt om de vele botbreuken te verzorgen van de getroffen bevolking. Verder zagen we wonden, onderkoeling, dehydratie en totale uitputting. Overal leven hele gezinnen op straat, bij temperaturen rond en onder het vriespunt. Ikzelf heb nachtdiensten gedraaid in het ziekenhuis en in het noodhospitaal en ik heb vooral ook hulpverleners geholpen, met angst en paniek, uitputting en totale ontreddering. Ook heb ik mensen geholpen met chronische ziekten, zoals diabetes en astma, die hun medicatie niet meer hadden.  De verhalen waren diep indrukwekkend en de ellende, chaos en vernietiging om ons heen staat voor altijd op mijn netvlies gebrand.

Gelukkig had ik ook een Tjonkie mee, waarmee ik een klein hummeltje heel erg blij heb kunnen maken. De komende maanden worden nog heel erg zwaar voor de Turkse mensen in de getroffen regio. En dan volgt nog de wederopbouw. Steun Giro555 of steun lokale initiatieven.

 
SEH-arts Annemieke boendermaker in het rampgebied in Turkije