Veel te winnen met gezonde leefstijl

Bijna één op de vier Nederlanders kampt met maag- darm- of leverproblemen. Jaarlijks overlijden er zo’n 15.000 mensen aan, waarbij darmkanker de belangrijkste oorzaak is. Dat blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). MDL-arts Jan-Henk Voskuil in Tjongerschans ziet ook een toename van patiënten in zijn spreekkamer. ‘We kunnen gelukkig steeds meer, maar ik zie ook een belangrijke rol voor mensen zelf om problemen te voorkomen.’

Bevolkingsonderzoek

Tjongerschans voert jaarlijks 750 zogenaamde endoscopieën uit in het kader van het bevolkingsonderzoek. Jan-Henk: ‘Een endoscopie is een vorm van darmonderzoek waarbij met een kijkinstrument (endoscoop) de darm wordt onderzocht. De meeste mensen krijgen dit onderzoek naar aanleiding van het landelijk bevolkingsonderzoek. Alle mannen en vrouwen van 55 tot en met 75 jaar krijgen sinds 2014 iedere twee jaar een uitnodiging en kunnen  hun ontlasting opsturen ter controle. Een test kan sporen bloed aantonen. Een ongunstige uitslag betekent niet per se dat er ook sprake is van kanker; het duidt wel op een verhoogde kans. Aanvullend onderzoek is dan nodig in de vorm van een colonscopie. In 50% van deze gevallen blijkt er ook daadwerkelijk meer aan de hand te zijn.’

Succesvolle ontwikkelingen

‘Het invoeren van het bevolkingsonderzoek, maar ook deze vorm van endoscopisch onderzoek zijn goede ontwikkelingen. Bij endoscopisch onderzoek kunnen we heel goed observeren, maar tegelijktijdig bijvoorbeeld ook poliepen weghalen. En de mogelijkheden blijven zich doorontwikkelen. ‘Problemen komen hierdoor eerder aan het licht op het moment dat er vaak nog veel aan te doen is. Nu overlijden jaarlijks 5.500 mensen aan darmkanker. De prognose is dat dankzij het bevolkingsonderzoek het aantal zal halveren. Een succes dus. Tegelijkertijd zien we mensen ouder worden en ontstaan er door onze welvaart en leefstijl weer andere problemen. Daarom is preventie – het voorkomen van klachten - minstens zo belangrijk.’

Overgewicht

Veel mensen in Nederland zijn te zwaar, van jong tot oud. Bij de gevolgen van overgewicht wordt vaak gedacht aan hart- en vaatziekten of gewrichtsproblemen. Te zwaar zijn kan op langere termijn ook grote gevolgen hebben voor je lever en je darmen. ’20 jaar geleden kwam dit nagenoeg niet voor, maar nu en zeker in de toekomst zal overgewicht steeds vaker leiden tot leververvetting en leverontsteking. Dit kan vervolgens tot leverkanker leiden. Maar ook in de darmen kunnen problemen ontstaan. Door te weinig beweging, vezels en vocht zien we een vervroegde veroudering van de darmen. Denk aan uitstulpingen en bloedingen. Een gezonde leefstijl en gezond eetpatroon zijn essentieel om dit soort problemen op lange termijn te voorkomen’, aldus Jan-Henk.

5 tips om maag-, lever- of darmproblemen te voorkomen

 1. Eet gezond
  Eet voldoende vezels in de vorm van verse groenten en fruit, vermijd teveel verzadigde vetten (sauzen, chips, gebak) en suiker (snoep, koekjes).
 2. Goed kauwen
  Kauwen is de eerste stap van je spijsvertering.
 3. Drink voldoende water
  Water zorgt ervoor dat je spijsvertering gemakkelijker afvalstoffen afvoert. Verder wordt de ontlasting smeuïg. Drink minstens 1,5 liter water per dag.
 4. Vermijd stress
  Stress is echt van grote invloed op je lichaam en leidt vaak tot buikklachten, vooral in je darm.
 5. Gezond gewicht
  Overgewicht is de oorzaak van veel maag-, darm- of leverklachten. Ben je te zwaar? Probeer dan (eventueel met begeleiding) af te vallen door gezond minder te eten en meer te bewegen.

MDL in Tjongerschans

Het specialisme Maag-, Darm- en Leverziekten (MDL) houdt zich bezig met aandoeningen aan de spijsverteringsorganen zoals de slokdarm, maag, darmen, lever en alvleesklier. Er werkt een volledig gespecialiseerd team om de beste zorg te verlenen aan de inwoners in de regio. De vijf MDL-artsen hebben ieder hun eigen aandachtsgebied. Ons endoscopiecentrum voldoet aan de landelijk gestelde kwaliteitseisen bevolkingsonderzoek (BVO) en heeft het HKZ-certificaat. Dit certificaat betekent dat het endoscopiecentrum aan strenge normen op het gebied van kwaliteit en veiligheid voldoet.
Lees meer over MDL.