Nieuws

Uitslagen sneller op Mijntjongerschans

11 februari 2022

Sinds 2015 is patiëntenportaal Mijntjongerschans beschikbaar voor patiënten van Tjongerschans. Patiënten kunnen hier hun persoonlijke gegevens, uitslagen, afspraken en correspondentie inzien. Onze patiënten zijn blij met de online omgeving. Elke maand loggen meer patiënten in met hun DigiD op Mijntjongerschans. Nieuw is dat per 14 februari patiënten alle uitslagen en correspondentie realtime kunnen inzien op het patiëntenportaal. Er geldt dan geen vertragingstijd van 7 dagen meer.

Wat betekent dit voor u als patiënt?
Als u als patiënt bijvoorbeeld een bloedonderzoek heeft ondergaan, is de uitslag zodra deze beschikbaar is, in te zien. U kunt deze vinden onder “Mijn uitslagen”. Patiënten krijgen vooraf een melding te zien dat ze geconfronteerd kunnen worden met een onverwachte uitslag. Patiënten kiezen zelf of ze de uitslag wel of niet willen inzien. Ze hoeven niet onnodig lang in spanning te zitten en kunnen zich voorbereiden op het spreekuur. Internist Kim Freriks benadrukt ook dat inzage vrijwillig is: “Wie het te ingewikkeld vindt of bang is voor de uitslag, kan beter wachten tot de poliafspraak om de situatie samen met de arts door te nemen. Vaak moet een uitslag ook in een breder geheel worden bekeken om te weten wat de uitslag betekent. Na het consult kunnen patiënten thuis in alle rust nog eens naar de uitslagen kijken, dit kan werken als geheugensteun.”

De voordelen voor de patiënt: minder onzekerheid en meer regie
Uitslagen meteen in kunnen zien geeft de patiënt meer regie. Zo kunnen bijvoorbeeld chronische patiënten zelf hun uitslagen in de gaten houden. Wanneer de uitslagen vragen oproepen kan de patiënt dit bespreken tijdens de poliafspraak. Patiënten onthouden zelf beter wat er verteld is en kunnen familie beter vertellen wat er aan de hand is.

Tekst gaat verder onder foto.

Wel of niet de uitslagen inzien?
Het is aan de patiënt zelf of hij of zij de uitslagen voor de geplande poliafspraak in wil zien. Het type onderzoek kan heel verschillend zijn, de uitslag van een ijzerbepaling of een onderzoek naar de kwaadaardigheid van weefsel heeft een andere impact. Wat ook meespeelt is of het een eerste onderzoek is of dat het een controle is bij een chronische ziekte. In het laatste geval is het makkelijker om een uitslag te interpreteren dan wanneer er nog een diagnose gesteld moet worden. Een uitslag ‘googlen’ raden we in elk geval niet aan. Mocht u als patiënt het toch spannend vinden dat de uitslag al voor de afspraak inzichtelijk is, dan kan het portaal door uw arts dichtgezet worden. Let wel, dan staat het hele portaal dicht, dus ook afsprakenoverzicht en andere onderdelen van het portaal.

Hulp nodig?
Heeft u hulp nodig bij het inloggen? De medewerkers van onze helpdesk helpen u graag. U kunt hiervoor terecht bij het Digitaal Zorgplein in de centrale hal van het ziekenhuis. Op het portaal is ook een uitgebreide Helpfunctie beschikbaar. Op werkdagen kunt u ook bellen naar de helpdesk: 0513 – 685 161 of mailen naar patientenportaal@tjongerschans.nl.