Nieuws

Tjongerschans wint VGZ award

22 juni 2023

Fantastisch nieuws! Tjongerschans heeft de ‘Samen Voorop Award’ van Coöperatie VGZ in de categorie duurzaamheid gewonnen. Het intiatief ‘Zo nodig- medicatie niet op naam' was hier de aanleiding voor. Doordat ‘Zo nodig’-medicatie in ons ziekenhuis niet meer op naam verstrekt wordt, gooien we 40% minder medicatie weg. De award kwam met een prijs van 10.000 euro om het initiatief verder te brengen. Een prachtige prestatie!

Het Nederlandse publiek stemde de afgelopen weken op hun favorieten uit negen genomineerden in drie categorieën: zinnige zorg, gezondheid en duurzaamheid. Voor die laatste categorie was onder andere Tjongerschans genomineerd. En uiteindelijk hebben we die prijs gewonnen. Ziekenhuisapotheker Minke Jongsma is de initiator voor het niet meer op naam zetten van deze ‘Zo nodig’-medicatie. Samen met Jiro Grassi heeft ze het onderzoek rondom dit onderwerp uitgevoerd. Met als resultaat dat 'zo nodig'-medicatie niet meer op naam verstrekt wordt en we sindsdien 40% minder medicatie weggooien.

Initiatief verder brengen
De award kwam met een prijs van 10.000 euro om het initiatief verder te brengen. Samen met Coöperatie VGZ gaan we ons inzetten om het initiatief landelijk op te schalen, zodat steeds meer Nederlanders gebruik kunnen maken van deze nieuwe, bewezen effectieve werkwijze binnen de zorg.

Felicitaties voor alle winnaars

De andere winnaars van de ‘Samen Voorop Awards’ zijn Maastricht UMC+ met het initiatief ‘Tweezijdige staaroperatie’ en stichting InMovement met het intiatief ‘Empowerment & Beweging.’ We feliciteren deze winnaars van harte met hun prijs!

Daarnaast willen we iedereen graag bedanken voor het stemmen op Tjongerschans! Door jullie hebben we gewonnen.

 

Foto: ziekenhuisapotheker Minke Jongsma en apothekersassistent Kitty Hoekstra.