Nieuws

Tjongerschans over op herbruikbare bekers

1 juni 2023

Vanaf vandaag, 1 juni 2023, worden er geen wegwerpbekers meer gebruikt in ziekenhuis Tjongerschans. Zo voorkomen we dat er jaarlijks 750.000 bekers bij het restafval belanden. We nemen hiermee een voorschot op de Single-use plastic richtlijn die per 1 januari 2024 de wegwerpbeker verbiedt.

“Circulariteit staat al langer hoog op de agenda van het ziekenhuis,” vertelt Syria Reuvers, coördinator Duurzaamheid en Milieu in Tjongerschans. “Ons doel voor verduurzaming is om onze negatieve impact op het milieu te verkleinen, waardoor we onze positieve impact op een gezonde maatschappij vergroten. Met afdelingen en green teams lopen er onderzoeken en projecten voor onder andere het voorkomen van verspilling.”

Met eigen beker naar de koffieautomaat
Voor de patiënten van het ziekenhuis wordt al gebruikgemaakt van servies. “De overgang naar herbruikbare bekers betekent met name een verandering voor het personeel,” zegt Helen Cress, adviseur Facilitair Bedrijf bij Tjongerschans. “Zij gebruiken vanaf 1 juni 2023 hun eigen porseleinen beker voor het halen van koffie en thee bij de automaat. Een deel van de medewerkers deed dit overigens al.”

Op de Dag van de Zorg op 12 mei hebben alle medewerkers een beker met hun eigen naam gekregen. Medewerkers mogen ook een beker van huis meenemen.

Betalen voor wegwerpbekers in brasserie Tjongerschans
Ook voor het afhalen van dranken (to go dranken) bij Brasserie Z!N wijzigt het beleid. Medewerkers, patiënten en bezoekers wordt gevraagd om voor to go dranken een eigen beker mee te nemen. Wegwerpbekers zijn nog wel beschikbaar. Daar betaal je vanaf 1 juli 2023 € 0,15 voor, in lijn met de wetgeving.


Helen Cress (links) en Syria Reuvers van ziekenhuis Tjongerschans zijn beide betrokken bij het project duurzaam alternatief voor wegwerpbekers