Nieuws

Tjongerschans is nu een gecertificeerd slaapwaakcentrum

9 november 2023

Tjongerschans is sinds kort het eerste gecertificeerde slaapwaakcentrum van Noord-Nederland. Deze prestigieuze accreditatie, toegekend door Slaapgeneeskunde Vereniging Nederland (SVNL), is een erkenning van de inzet voor de hoogste kwaliteitsnormen in de slaapgeneeskunde.

De accreditatie is een mooie stap voor ons ziekenhuis. Al sinds 2016 hebben we de focus op slaapgeneeskunde en daarmee de zorg voor patiënten die worstelen met slaapstoornissen en andere gerelateerde gezondheidsproblemen. “Onze accreditatie als gecertificeerd slaapwaakcentrum markeert een belangrijke mijlpaal. We zijn vereerd om deze erkenning te ontvangen en trots op de inzet van iedereen die hier bij betrokken is,” zegt Caroline Blankvoort, physician assistant en één van de drie somnologen bij Tjongerschans. “Dit succes is het resultaat van de toewijding van een groot team van zorgprofessionals én het vertrouwen van onze patiënten en verwijzers.”

In ons slaapwaakcentrum werken verschillende specialismen samen aan de opsporing, diagnose en behandeling van alle voorkomende slaapstoornissen. Het centrum biedt geavanceerde diagnostische en behandelingsmogelijkheden voor patiënten met een breed scala aan slaapstoornissen. Bijvoorbeeld bij slaapapneu, slapeloosheid (ook bij kinderen), verschoven slaapritmes, nachtmerries en rusteloze benen. De multidisciplinaire teams vanuit neurologie, longgeneeskunde, KNO, kaakchirurgie, kindergeneeskunde en medische psychologie trekken samen op voor de beste zorg.

Tjongerschans heeft nagenoeg alle zorg in huis op het gebied van slaapgeneeskunde. De SVNL zag dat als een waardevol en belangrijk gegeven om de accreditatie toe te kennen. Er is een goede samenwerking maar ook veel expertise. Als voorbeeld werd de kennis rondom de snurkbeugel bij kaakchirurgie genoemd. Maar ook de manier hoe de kinderslaappoli is opgezet vanuit de drie-eenheid kinderarts, neurolog en medisch psycholoog. Het ziekenhuis werkt ook samen met SEIN, een landelijk expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde.

Naast de hulp aan individuele patiënten die na een verwijzing van de huisarts of behandelend arts in het centrum terecht kunnen, richt het slaapwaakcentrum van Tjongerschans zich op voorlichting aan huisartsen en een breder publiek. Op 20 november staat er een online webinar ‘Tjongertalk’ gepland voor iedereen die meer wil weten over slaapapneu. Meer over het slaapwaakcentrum van Tjongerschans is te vinden op de website www.tjongerschans.nl/slaap.

Foto: Verschillende specialisten die betrokken zijn bij het slaapwaakcentrum van Tjongerschans zijn trots op het behaalde resultaat.