Sporten zonder urineverlies

Veel vrouwen kennen het verschijnsel: urineverlies bij hardlopen of niezen. Gynaecologen van de vier Friese ziekenhuizen organiseren op 12 maart (18.45 tot 21.00 uur) een informatieve bijeenkomst in Thialf in Heerenveen. Onder de titel “Jump! Zonder urineverlies” worden belangstellenden geïnformeerd over oorzaken en behandelmogelijkheden: van fysiotherapie tot operatie.

Mariëlle Wuite-Eversdijk, gynaecoloog in Leeuwarden: “Veel vrouwen die één of meer kinderen hebben gekregen, krijgen last van urineverlies. Als ze lachen, hoesten, hardlopen of dansen. Trampolinespringen is echt iets wat veel vrouwen niet meer zonder urineverlies kunnen doen. Dat laatste is misschien minder erg. Maar als urineverlies tijdens je werk voorkomt, als je tijdens een hoestbui helemaal nat wordt, bij het sporten, of tijdens de seks, de urine voelt lopen dan is dat wel heel vervelend. Er is een goede behandeling voor. En dan hoor ik bij de nacontrole vrouwen zeggen dat er een wereld voor ze is opengegaan. Ongemerkt hebben ze meer en meer hun leven aangepast en zijn ze onzeker geworden.”

“We willen het onderwerp bespreekbaar maken,” vertelt Karin Veldkamp-Sloots, gynaecoloog in Sneek. “Met een goede behandeling kunnen we veel vrouwen helpen. Dat kan fysiotherapie zijn of een operatie. Daar staan we 12 maart uitgebreid bij stil, met alle voor- en nadelen. We vinden het belangrijk dat vrouwen weloverwogen kunnen kiezen. Als gynaecologen van de vier Friese ziekenhuizen werken we samen op het gebied van bekkenbodemzorg; daarom organiseren we ook samen deze informatiebijeenkomst. Ervaar je problemen? Kom dan zeker naar Thialf.”

Toegang tot de bijeenkomst is gratis en aanmelden kan hier.