Onderzoek cognitieve stoornissen bij oudere patiënt

21 september 2022

Worden cognitieve stoornissen zoals geheugenproblemen goed herkend bij oudere patiënten in het ziekenhuis?

‘Ziekenhuiszorg ondermaats voor mensen met dementie’ concludeerde Alzheimer Nederland in 2019 naar aanleiding van een onderzoek. Patiënten met dementie of andere cognitieve stoornissen hebben meer hulp en aandacht nodig tijdens de opname en na het ontslag. Daarnaast kan het betrekken van mantelzorgers beter. Deze en andere maatregelen kunnen bijdragen aan herstel, het voorkomen van complicaties en nieuwe opnames in het ziekenhuis.

Flashmob onderzoek in Tjongerschans

Vandaag, op Wereld Alzheimer Dag, wordt met een flashmob onderzoek een belangrijke stap gezet om te werken aan betere ziekenhuiszorg voor mensen met cognitieve stoornissen. Bij een cognitieve stoornis heeft iemand problemen met het verwerken van informatie, wat zich kan uiten in bijvoorbeeld vergeetachtigheid, verdwalen of het niet meer op kunnen lossen van problemen.

Oudere patiënten die mee willen doen en opgenomen zijn in één van de deelnemende ziekenhuizen, waaronder Tjongerschans, ondergaan een korte geheugentest. Ook worden hun artsen en verpleegkundigen bevraagd. Met de verzamelde gegevens verwachten de onderzoekers een indruk te krijgen hoeveel oudere patiënten in het ziekenhuis cognitieve stoornissen hebben. En misschien nog wel belangrijker: of de artsen en verpleegkundigen dit goed herkennen bij hun patiënten. In Tjongerschans coördineert klinisch geriater Cornelis van der Hooft het onderzoek.

Meer informatie over het onderzoek vind je op de website van Alzheimer Nederland.