Nieuws

PGO’s bij steeds meer ziekenhuizen en zorginstellingen in Friesland te gebruiken

9 maart 2023

Wat als je voortaan jouw gezondheidsgegevens van meerdere zorgverleners in één app kunt bekijken? Bij de meeste huisartsen en ziekenhuizen in de drie noordelijke provincies kan dat vanaf dit voorjaar. Daarom starten negen noordelijke ziekenhuizen - waaronder vijf in Friesland - deze week samen een campagne om zoveel mogelijk zorggebruikers bewust te maken van de huidige en toekomstige voordelen van een Persoonlijke Gezondheidsomgeving (PGO).

Noordelijke ziekenhuizen starten gezamenlijke campagne 
Deze week starten de Noordelijke ziekenhuizen (Groningen, Friesland en Drenthe) met een gezamenlijke PGO-campagne richting hun patiënten. Daarmee hopen ze zoveel mogelijk zorggebruikers bewust te maken van de huidige en toekomstige voordelen van een PGO - en zo een boost te geven aan het aantal gebruikers dat hun ziekenhuisgegevens en -documenten ophaalt via een PGO.

Verschil tussen een PGO en een portaal van mijn ziekenhuis of huisarts
Een patiënt-portaal is een app of een website van jouw ziekenhuis of huisarts. In het portaal van het ziekenhuis staan bijvoorbeeld alleen de gegevens die het ziekenhuis van je heeft. En de gegevens van de huisarts staan alleen in het portaal van de huisarts. In een PGO kun je de medische gegevens van de huisarts en van het ziekenhuis verzamelen op één plek. Je hoeft dan dus niet meer in verschillende portalen te kijken. Je kunt ook zelf gezondheidsgegevens in je eigen PGO zetten. Bijvoorbeeld je bloeddruk of je gewicht.

Steeds meer zorgverleners doen mee, ook in Friesland
Bij zorgverleners met een MedMij-label kunnen mensen hun PGO gebruiken. Dit label betekent dat de zorgverlener veilig medische gegevens uitwisselt met een PGO. Bijna alle huisartsen in Nederland hebben het MedMij-label. Daar kun je je PGO gebruiken om het advies van je huisarts nog eens te lezen. Of de uitslag van een onderzoek. Ook andere zorgverleners, zoals ziekenhuizen en ggz-instellingen, sluiten zich één voor één aan. Voor Friesland geldt dat bijvoorbeeld voor Medisch Centrum Leeuwarden, Ziekenhuis Nij Smellinghe, Ziekenhuis Tjongerschans, Antonius Ziekenhuis en Revalidatie Friesland.

Goed nieuws voor zorgverleners én zorggebruikers
PGO’s zijn relatief nieuw en nog volop in ontwikkeling. Maar doordat steeds meer zorginstellingen meedoen, worden ze steeds beter en completer. Zorgverleners en zorggebruikers zijn blij met die ontwikkeling. Marthe Brinckman, oncologisch chirurg bij het Medisch Centrum Leeuwarden:
“Soms verwijs ik patiënten door naar een andere zorgverlener, en zie ze een half jaar later pas weer. Als ze dan weer bij mij terugkomen, kan het lastig zijn om te herinneren hoe het toen bij die zorgverlener is geweest,’ vertelt Marthe Brinckman, oncologisch chirurg bij het Medisch Centrum Leeuwarden. ‘Met een PGO heeft de patiënt die medische gegevens altijd bij de hand en wordt ons spreekuur dus waardevoller. Het zou heel fijn zijn als ze straks ook de adviezen van andere zorgverleners met mij kunnen delen.’ 

Ook Jan van Hoek uit Drachten (60) is blij met de komst van PGO’s. Hij is onder behandeling bij meerdere ziekenhuizen voor een speciale vorm van diabetes type 1 en komt bij Revalidatie Friesland voor de gevolgen van long covid:
'Ik heb in mijn ziekenhuizen te maken van meerdere specialismen. Als ik van de ene naar de andere arts loop, dan is mijn dossier me al vooruit. Dat is hoe het moet. Maar tussen zorginstellingen onderling is dat blijkbaar nog een groot probleem. In een PGO bestaat dat probleem niet, want daar heb je als patiënt het overzicht van je medische dossiers.'

PGO’s bewijzen nu al hun waarde, maar het is vooral ook de belofte die ze in zich dragen waarvan Marthe Brinckman enthousiast wordt:
‘Het zou heel fijn zijn als ze straks ook de uitslagen van andere zorgverleners naar mij kunnen sturen. Nu moet ik namelijk eerst contact opnemen met het andere ziekenhuis, wordt het daar ingescand, naar ons gefaxt en moet de poliassistente dat in ons systeem zetten voordat ik er iets mee kan. Maar als de patiënt met één druk op de knop haar dossier met mij kan delen, scheelt dat mij ontzettend veel tijd. Tijd die ik kan steken in de zorg voor mijn patiënt.’

De campagne is mede mogelijk gemaakt door PGO Netwerk Noord. Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door: Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN), de EU en het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, Stichting De Friesland, Provincie Fryslân, Provincie Drenthe, Gemeente Groningen, Gemeente Leeuwarden, Gemeente Smallingerland.

Meer informatie over PGO’s in Noord-Nederland is te vinden op www.pgo.nl/noord-nederland