Nieuws

Nieuw in Tjongerschans

13 september 2022

Regelmatig starten nieuwe medisch specialisten in ons ziekenhuis. Wie zijn ze, wat doen ze en waarom kiezen ze voor Tjongerschans? In september is Eefje de Vries begonnen in Tjongerschans. Als (trauma)chirurg volgt ze Rob Droog op die met pensioen is gegaan.

Na haar opleiding tot traumachirurg in de regio Amsterdam heeft Eefje enkele jaren ervaring opgedaan in ziekenhuizen in Utrecht en Den Haag. “Ik heb daar een geweldige tijd gehad en veel geleerd, maar ik was toe aan een volgende stap. Meer volwaardig lid van de groep worden, iets opbouwen en de koers mede bepalen. De kleinschaligheid van Tjongerschans, gecombineerd met de samenwerking met de andere Friese ziekenhuizen, spreekt me erg aan. Dus ik was heel blij dat ik hier aan de slag kon.”

Vak in volle breedte
Eefje voert in Tjongerschans het vak chirurgie in de volle breedte uit. “Van algemene chirurgie, zoals operaties vanwege een liesbreuk of verwijdering van de galblaas. Maar ook acute (trauma)chirurgie: mensen die na een ongeval moeten worden geopereerd aan bijvoorbeeld een gebroken heup of sleutelbeen. Als traumachirurg behandel je het volledige spectrum van patiënten. Dat vind ik zo mooi aan het vak. ”

"Maatschappelijke bewuste zorg vind ik belangrijk: geen overbodige, niet-duurzame of inefficiënte dingen doen."

Maatschappelijk bewust
“Goede zorg is voor mij uiteraard patiëntgerichte zorg. Met de patiënt bekijken wat op dat moment de beste oplossing is om iemand zo snel mogelijk weer de oude laten worden. Maar maatschappelijke bewuste zorg vind ik ook heel belangrijk: geen overbodige, niet-duurzame of inefficiënte dingen doen. “
 
Een ongeluk voorkomen
De komende tijd wil Eefje vooral goede patiëntenzorg leveren, maar ze heeft zeker nog andere ambities. Meer aandacht voor preventie en het bevorderen van gezondheid bijvoorbeeld. “Bij een ongeluk in huis denk je misschien niet meteen aan preventie. Toch kun je de vraag wel stellen hoe we zo’n ongeluk in de toekomst kunnen voorkomen. Waardoor ging het mis? Maar ook: kunnen we patiënten eventueel helpen hun leefstijl aan te passen? Ook dat kan leiden tot minder zorgbehoefte in de toekomst.“

Foto: Eefje de Vries is in september gestart als (trauma)chirurg in Tjongerschans