Nieuws

Nieuw in Tjongerschans

13 september 2023

Regelmatig starten nieuwe specialisten in ons ziekenhuis. Vorige week startte Hester Grondsma-van der Valk haar poli Allergologie.

Na haar geneeskundestudie heeft Hester de opleiding interne geneeskunde afgerond. Daarna specialiseerde ze zich tot allergoloog-immunoloog in het UMCG waar Hester de laatste jaren ook heeft gewerkt. “Ik vind de theorie die onder dit vakgebied ligt, erg interessant. Er komt veel biologie en scheikunde bij kijken. Welke bomen en planten zorgen bij jou voor klachten? Welke insecten veroorzaken een allergische reactie? Je staat eigenlijk heel dicht bij de natuur. Bij een medicatieallergie moet je erachter komen op welk deeltje van het medicijn de patiënt reageert. En vervolgens samen met de patiënt zoeken naar een goed alternatief. Ik hou van die puzzel.”

Als allergoloog heeft Hester een brede kijk op allergieën met speciale aandacht voor voedsel-, geneesmiddelen- en insectenallergieën. “Mensen denken vaak dat het een heel specialistisch vakgebied is, maar eigenlijk is het heel breed. Ik werk nauw samen met de orgaanspecialisten en verwijs door als dat nodig is. Zo krijgt de patiënt altijd de juiste zorg,” vertelt Hester.

Hester woont met haar gezin in Friesland. “Ik vind het mooi om me in mijn eigen provincie in te zetten voor de zorg. Vaak kunnen we met eenvoudige behandelingen de patiënt ontzettend goed helpen. Goede zorg betekent voor mij dat ik de patiënt met goede voorlichting duidelijkheid en richting mee kan geven zodat hij zijn allergie begrijpt en weet hoe ermee om te gaan.”