Nieuws

Nieuw in Tjongerschans

9 januari 2023

Sinds november maakt Anne-Marije Buiter-van der Meer deel uit van het team longartsen in Tjongerschans. Deze 36-jarige longarts woont in Meerstad, een dorp vlakbij Groningen, maar is opgegroeid in Heerenveen.

Anne-Marije heeft haar opleiding tot longarts in het UMCG in Groningen gevolgd. De laatste anderhalf jaar van haar opleiding vond plaats in het MCL in Leeuwarden. “Na mijn studie wilde ik graag in het noorden blijven, hier heb ik mijn achtergrond,” vertelt Anne-Marije. “Ik vind Tjongerschans een mooi ziekenhuis en het profiel dat ze hier zochten sluit goed bij mij aan. Mijn specialisatie ligt bij longoncologie en slaapgerelateerde ademhalingsstoornissen, zoals slaapapneu. Tjongerschans beschikt over een slaapwaakcentrum waar slaapproblematiek vanuit verschillende disciplines wordt bekeken, zodat de beste zorg kan worden gegeven.”

Goede zorg betekent voor Anne-Marije dat de hulpvraag van de patiënt goed wordt uitgediept zodat de behandeling daar optimaal op kan aansluiten. “De zorg is heel divers. Ik behandel bijvoorbeeld mensen met een longontsteking waar ze van af willen. Dan krijgen ze antibiotica, soms aangevuld met andere medicijnen of therapie en als zij hersteld zijn, dan is de zorg afgerond. Maar ik zie ook veel mensen met bijvoorbeeld COPD. Bij deze mensen is de zorgvraag veel complexer en ervaren mensen vaak veel beperkingen door hun aandoening. De hulpvraag is dan naast de meest optimale behandeling van de COPD, ook handvaten te krijgen om je leven met de beperkingen goed in te richten en te kijken wat nog wel kan.  Dat duidt ook meteen de veelzijdigheid van mijn vak. Ik vind het belangrijk wat ik voor patiënten kan betekenen, en vraag daar ook naar. Daar moeten sommige patiënten wel aan wennen. Het is allang niet meer van deze tijd dat ‘de dokter beslist’, dat doe je samen.”