Nieuws

Meedenkconsulten van ziekenhuis Tjongerschans mogelijk

23 februari 2021

Wanneer je naar de huisarts gaat, kan het zijn dat hij of zij je doorverwijst naar het ziekenhuis, omdat er toch een consult van een medisch specialist nodig is. Soms is even overleg tussen de huisarts en de medisch specialist ook voldoende. De patiënt hoeft dan niet voor een afspraak fysiek naar het ziekenhuis te komen. De huisartsen in de regio Heerenveen hebben hier samen met ziekenhuis Tjongerschans een oplossing voor gevonden: het meedenkconsult.

Een meedenkconsult is het digitaal inroepen van expertise van gespecialiseerde zorgaanbieders zonder tot een klassieke verwijzing over te gaan. De huisarts blijft hoofdbehandelaar en de zorg gaat niet ten koste van het eigen risico van de patiënt. Jeanine Zwartsenburg, huisarts en voorzitter van artsencoöperatie Tjongerzorg is een van de initiatiefnemers van het meedenkconsult: “Als huisarts heb ik soms vragen aan de specialist zonder dat ik de patiënt moet of wil verwijzen. Dan belde ik of faxte ik een bericht. Nu hebben we sinds enige weken de kans om dit te verpakken in een meedenkconsult! Een prachtige ontwikkeling, passend in ons digitale tijdperk en meer dan ooit nu door corona-problematiek een kans om goede (nieuwe) zorg te bieden.

Het meedenkconsult geeft de huisarts de kans om een vraag te stellen aan de specialist zonder deze op ongepaste momenten 'lastig te vallen'. De huisarts kan rustig en gedocumenteerd de vraag voorbereiden en ook meteen vraag en antwoord in het dossier van de patiënt vastleggen. Jeanine: “Een elegante en gemakkelijke werkwijze om betere zorg in de eerste lijn te bieden zonder extra tijdsinvestering. Voor de specialist is het een manier van kennis delen en antwoord geven op een moment dat dat past omdat er gereserveerde tijd voor is. Een goede omschrijving van het probleem en een heldere vraagstelling van de huisarts en tijd om over het antwoord na te denken.”

Bijna alle specialisten uit het ziekenhuis bieden het meedenkconsult al aan. Ria Wesche, internist in Tjongerschans, heeft al een aantal meedenkconsulten gedaan: “Onze eerste ervaringen zijn positief. We kunnen op een moment wanneer het ons goed uitkomt, meedenken met de huisarts. Dit werkt prettig en geeft geen verstoring in de spreekuren, zodat alle patiënten de zorg krijgen die ze nodig hebben. Thuis of in het ziekenhuis.”

Jeanine: “Met name de patiënt is hier als beste geholpen: geen aanspraak op het eigen risico, geen onnodig bezoek aan het ziekenhuis, wel altijd de kans op deskundig advies met zelfs de visie van de medisch specialist erachter als de huisarts het niet helemaal weet. Kortom een prachtig voorbeeld van de juiste zorg op de juiste plek en gebruik maken van de digitale mogelijkheden!”