Koppelbedden van stichting Roparun

De stichting Roparun heeft Tjongerschans onlangs twee koppelbedden geschonken. Een koppelbed is een speciaal bedframe met een matras dat naadloos aansluit op een ziekenhuisbed. De koppelbedden worden ingezet bij de zorg aan patiënten in de eindfase van hun leven. In de laatste uren van hun leven willen geliefden graag zo dicht mogelijk bij elkaar zijn. Dankzij de schenking van stichting Roparun is dat in nu mogelijk voor patiënten in Tjongerschans.

Waardevol
‘Het koppelbed wordt aan een ziekenhuisbed bevestigd, waardoor geliefden, maar bijvoorbeeld ook een ouder en kind elkaar vast kunnen houden of tegen elkaar aan kunnen kruipen. Nog even samenzijn in de laatste fase van iemands leven is heel waardevol. We zijn erg blij dat we dit kunnen bieden’, aldus Vera Kuiken, physician assistent op de afdeling interne geneeskunde en palliatief consulent.

Koppelbedden
Een koppelbed wordt naast het bed van de patiënt stevig vastgezet. Een speciaal koppelmatras zorgt voor een verbinding tussen beide bedden. Ook is het bed in hoogte verstelbaar, zodat het kan worden ingesteld op dezelfde hoogte als het zorgbed. Het koppelbed is voorzien van een elektrisch verstelbare lattenbodem, waardoor het ook mogelijk is om naast elkaar te zitten of te liggen. De koppelbedden zijn in ontvangst genomen door het palliatief adviesteam (PAT) van Tjongerschans. Palliatieve zorg is de zorg voor mensen die niet meer kunnen genezen van hun ziekte. De zorg of behandeling richt zich op een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven tijdens ziekte en sterven.

Roparun
De Roparun is een estafetteloop van meer dan 500 kilometer van Parijs en Hamburg naar Rotterdam om geld op te halen voor goede doelen die bijdragen aan de missie van stichting Roparun: 'Leven toevoegen aan de dagen, waar vaak geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven'.

Foto: Als mensen ziek zijn is nabijheid belangrijker dan ooit, een koppelbed biedt deze mogelijkheid. Dit echtpaar - beide ziek - maakte als eerste gebruik van het koppelbed in Tjongerschans.