Nieuws

Gemak voor zwangerschapsdiabetespatiënt met educatiemodule DiaCare

20 juli 2023

In oktober 2022 startte Tjongerschans als eerste ziekenhuis in Nederland met de educatiemodule DiaCare. Met succes. Dankzij deze educatiemodule hoeven vrouwen met zwangerschapsdiabetes voor hun informatie niet meer naar het ziekenhuis te komen.

DiaCare is een app van Mediq die in Tjongerschans al langere tijd wordt gebruikt door vrouwen met zwangerschapsdiabetes voor het doorgeven van hun bloedsuikers. “Educatie over zwangerschapsdiabetes en de instructie over de werking van de bloedsuikermeter gaven we voorheen tijdens een poliklinisch consult,” vertelt diabetesverpleegkundige Nynke van Dijk. “Patiënten moesten er speciaal voor naar het ziekenhuis komen. Naast een consult bij de diabetesverpleegkundige hebben zij ook een afspraak met de internist en worden ze regelmatig gezien door de gynaecoloog of verloskundige. Een combinatieafspraak met drie verschillende personen in het ziekenhuis blijkt alleen lastig te plannen, waardoor de patiënt soms twee of drie keer in één week naar het ziekenhuis moest komen. ‘Kan het ook efficiënter?’ vroegen we ons af en samen met Mediq zijn we tot de educatiemodule gekomen.”

In de educatiemodule staan instructies over het gebruik van de bloedsuikermeter en informatie over omgaan met zwangerschapsdiabetes en een gezonde leefstijl. “We zien deze patiëntengroep in principe alleen nog online via een webcamconsult waarbij deze nog aanvullende vragen kan stellen. Ook volgt een afspraak met de diëtist, die telefonisch kan. Door de zorg op deze manier efficiënter in te richten, kunnen we meer patiënten zien zonder dat het ten koste gaat van de kwaliteit van zorg.”

Het gebruik van DiaCare geeft de patiënt veel gemak. Nynke: “Het scheelt patiënten een bezoek aan het ziekenhuis. Omdat alle informatie in de app staat, kunnen zij in hun eigen tempo en op elk gewenst moment de informatie lezen.”

De educatiemodule is geschikt voor patiënten die de Nederlandse taal goed beheersen. “Vrouwen die de Nederlandse taal niet voldoende beheersen, digitaal niet vaardig zijn of bijvoorbeeld erge prikangst hebben, komen nog wel naar het ziekenhuis voor instructies.”

Foto: diabetesverpleegkundige Nynke van Dijk