Nieuws

Even voorstellen: (trauma)chirurg Rian Wijkmans

23 mei 2024

Rian Wijkmans is traumachirurg en algemeen chirurg bij Tjongerschans. Ook is ze moeder van twee jongens, gaat ze dit jaar trouwen én is ze verliefd op Friesland. Recent heeft ze de opleiding chirurgie afgerond. In 2011 volgde ze al de opleiding tropenchirurgie in Tjongerschans. De plek is haar dus niet onbekend. “Ik kom uit Alphen aan de Rijn en heb gestudeerd in Leiden. Toen ik daar in de buurt echter geen stageplek kon vinden, ben ik naar Friesland vertrokken. Ik kende Friesland al, omdat ik hier altijd zeilde. Al gauw werd ik verliefd op de provincie. Toen ik de vacature voorbij zag komen was ik blij dat ik een kans kreeg om weer terug te gaan naar Friesland. Een tijd geleden zijn we ook verhuisd naar Tjalleberd, dus nu zijn we hier helemaal thuis”.

Eerst heeft Rian de opleiding tot tropenarts gevolgd. Deze opleiding bestond uit deel chirurgie, een deel gynaecologie en een deel kindergeneeskunde. Het deel chirurgie werd opgedeeld in een half jaar OK en een half jaar SEH. Beide heeft ze doorgebracht in Tjongerschans. “Uiteindelijk ben ik door persoonlijke omstandigheden geen tropenarts meer geworden, maar ik wilde wel nog steeds graag chirurg worden. Voor deze opleiding heb ik stages gelopen in Groningen, Deventer, Enschede en Zwolle. Het afgelopen jaar heb ik nog een fellowship - soort verdieping van het vak – gedaan, waarbij ik me heb gericht op de patiënten met veel letsels. Door die verdieping heb ik nu meer kennis en een hele mooie basis voor mijn carrière als chirurg. Nu ben ik afgestudeerd chirurg met een specialisatie in traumachirurgie en heb ik een vaste plek binnen Tjongerschans. Tijdens mijn opleiding werkte ik altijd onder de vleugels van een chirurg, maar nu ben ik er zelf één.”

Uitgebreid en geprofessionaliseerd
In 2011 deed Rian al de opleiding tropengeneeskunde in Tjongerschans, maar sinds die tijd is het spoedplein erg veranderd. “Het is veel meer uitgebreid en geprofessionaliseerd. En binnen de chirurgengroep werkt er bijna niemand meer, die er toen werkte. Er zijn een aantal met pensioen gegaan. En twee werken nu vanuit Leeuwarden. Een hele nieuwe groep dus, ook heel leuk”. Maar ook die vorige groep was leuk. Rian kijkt met een heel goed gevoel terug op haar opleidingstijd bij Tjongerschans. “Ik heb toen zoveel geleerd. Die tijd hier is de reden dat ik uiteindelijk voor chirurgie gekozen heb”.

Dat roept ook gelijk vragen op: wat maakt het vak volgens Rian dan zo mooi? “Chirurgie is een heel praktisch vak, want je voert veel operatieve handelingen uit. En de patiëntencontacten zijn heel afwisselend. Je hebt zowel oude als jonge patiënten en je behandelt het hele lichaam. Het vak is dus eigenlijk heel breed".

Het zit in de genen
Diezelfde vraag kunnen we ook stellen over geneeskunde. Waarom besloot Rian ooit om arts te worden? Ze begint te lachen. “Mijn vader was arts en mijn moeder was onderwijzeres. Altijd heb ik geroepen dat ik die beide vakken absoluut niet wilde uitoefenen, maar uit iedere beroepen- en interessetest op school kwamen juist die twee interessegebieden. Uiteindelijk bleef geneeskunde als beste optie voor mij over. Maar ik ben ook wel actief binnen de onderwijskant van de geneeskunde. Zo heb ik coassistenten begeleid en verpleegkundigen onderwezen. Het lijkt me erg leuk om daar binnen Tjongerschans ook wat mee te doen.”

Persoonlijke zorg voorop
De slogan van Tjongerschans is ‘Goede zorg raakt ons allemaal’. Hoe raakt goede zorg Rian? “Ik ben er graag voor de patiënt, heb graag veel aandacht voor de patiënt. Het is mooi dat dat kan binnen Tjongerschans. Hier staat persoonlijke zorg voorop en zijn de lijntjes kort.”