Nieuws

Eerste implantatie nieuwe JOT DX implanteerbare hartritmemonitor

10 januari 2023

Afgelopen maandag vond in ziekenhuis Tjongerschans de eerste implantatie in Nederland plaats van de nieuwe JOT DX implanteerbare hartritmemonitor. Het zeer kleine apparaat werd tijdens een procedure van enkele minuten onder de huid ingebracht, in de linkerborststreek van de patiënt.

De implanteerbare hartritmemonitor wordt ingezet voor de bewaking en diagnostische evaluatie van patiënten die onverklaarde symptomen ervaren die kunnen worden geassocieerd met hartritmestoornissen, zoals duizeligheid, hartkloppingen, pijn op de borst, flauwvallen en kortademigheid. Evenals patiënten die risico lopen voor hartafwijkingen.

De nieuwe implanteerbare hartritmemonitor geeft artsen en ziekenhuizen controle over hoe ze de informatiestroom beheren via een unieke functie om alle abnormale hartritmegegevens te bekijken of om te vereenvoudigen welke onregelmatige hartritmes worden geregistreerd met de ‘sleutelepisodes’ optie. Deze technologie maakt detectie op afstand en verbeterde diagnosenauwkeurigheid van hartritmestoornissen bij patiënten mogelijk. Jot DX maakt via Bluetooth verbinding met Abbott's myMerlin™ mobiele app voor continue bewaking op afstand, wat leidt tot een snellere tijd tot diagnose.

"De afgelopen jaren is er meer aandacht gekomen voor telezorg en verbonden zorgtechnologie. Dit heeft toegang gegeven tot meer gegevens, wat bijdraagt ​​aan betere beoordeling en behandeling van patiënten", zegt cardioloog Schram van Tjongerschans. "Met de ‘sleutelepisodes’ optie krijgen wij de mogelijkheid om informatie te destilleren, een duidelijke tijdbesparende verbetering die helpt om sneller belangrijke klinische zorgbeslissingen te nemen. Niet alleen een mooie stap voor de patiëntveiligheid maar ook op het gebied van efficiëntie in de zorg!”

Cardioloog Kooistra implanteert de JOT DX™