Eenvoudig een machtiging regelen voor Mijntjongerschans

18 maart 2022

Al enige tijd kunnen patiënten van de poli Geriatrie van Tjongerschans een vrijwillige machtiging regelen zodat iemand anders toegang kan krijgen tot zijn of haar online dossier. Een familielid of andere naaste kan hierdoor op een veilige manier in het patiëntenportaal Mijntjongerschans. Deze mogelijkheid is er nu voor alle patiënten van Tjongerschans.

Tjongerschans biedt in samenwerking met DigiD machtigen van de overheid patiënten een handige dienst waarmee de patiënt zelf kan regelen wie hem/haar digitaal ondersteunt. Met deze machtigingsvoorziening kan de patiënt een machtiging regelen om zodoende hulp te krijgen om zaken digitaal te regelen. En dat op een veilige en eenvoudige manier. Dit is handig als u bijvoorbeeld niet zo digitaal vaardig bent. De machtiging geldt voor een specifieke tijdsperiode en voor één afgebakende digitale dienst, in dit geval patiëntenportaal Mijntjongerschans. Deze machtigingsvoorziening is nu beschikbaar voor alle patiënten boven de 16 jaar. Voor patiënten onder de 16 jaar is deze mogelijkheid er (nog) niet, daarvoor kan de machtigingsvoorziening van Tjongerschans zelf worden gebruikt.

Hoe regelt u een machtiging?
Als patiënt en gemachtigde regelt u de machtiging zelf. U gaat beide naar de website www.machtigen.digid.nl en doorloopt de stappen voor de aanvraag. Na het regelen van de machtiging kan de gemachtigde precies hetzelfde als de patiënt op Mijntjongerschans. Bijvoorbeeld het maken van een afspraak, het starten van een e-consult of het invullen van een vragenlijst. De machtigingsvoorziening is een initiatief van de overheid waar Tjongerschans als eerste ziekenhuis aan deelneemt. Eerder kon alleen een mentor of curator gemachtigd worden na toestemming van de behandelend arts.

Inloggen voor iemand anders
Is de machtiging geregeld? De gemachtigde gaat dan naar www.mijntjongerschans.nl en kiest voor ‘Inloggen voor iemand anders’. Bekijk ook deze korte instructie.