27 mei SGOrun in Terherne

2 mei 2024

Maandag 27 mei om 10 uur klinkt het startsein in Terherne voor de SGOrun. Het is dan ‘Emergency Medicine day’, een nationale dag van de Spoedeisende Hulp. Met de SGOrun halen SEH-afdelingen door het hele land geld op voor het SGOfonds.

Deelnemers van de SGOrun worden gesponsord om een loop van 5 of 10 km te doen. Het geld wordt gebruikt om onderzoekers een subsidie te geven voor onderzoek met betrekking tot Spoedeisende Hulp. Vanuit Tjongerschans is arts-assistent Karin Delfsma betrokken bij de organisatie van de sponsorloop. Karin: “Er zijn zelfs hele promotieonderzoeken die in aanmerking komen voor subsidie vanuit het SGOfonds. Bijvoorbeeld: als een patiënt een heup heeft gebroken, moeten ze vaak een nacht wachten. Dat is vrij pijnlijk en dan wordt er veel morfine gebruikt. Nu prikken we op de spoed de zenuwblokkade en is gekeken hoeveel morfine dat scheelt tijdens de nacht/opname. Worden mensen minder misselijk, minder suf en zijn er minder negatieve gevolgen? Met dit soort onderzoeken zetten we in op het verbeteren van de spoedzorg. De behandeling wordt beter en het geeft extra kwaliteit van leven voor de patiënt.”

5 of 10 km
De run kan een estafetteloop zijn. Je loopt dan bijvoorbeeld een route van ziekenhuis naar ziekenhuis, maar dit keer is er gekozen voor een centrale locatie. Karin: “We kunnen dan gezamenlijk starten en afsluiten. Je loopt 5 of 10 km, daarvoor hebben we twee routes in de mooie omgeving van Terherne uitgezet. En gewoon lekker lopen op je eigen tempo. Zo is er een collega die gewend is om marathons te lopen, dus die gaat vast vooruit. Zelf lopen we in een groep van arts assistenten de 5 km. Allemaal voor het goede doel en natuurlijk de gezelligheid. Voor iedereen is er dan ook wel een groepje om bij aan te sluiten.”

Sponsor ook de SGOrun via https://sgorun.kentaa.nl/teams/team-friesland/donate