SPECT-CT-scans voor MCL en Tjongerschans

31 maart 2022

Medisch Centrum Leeuwarden en Tjongerschans Heerenveen hebben in een gezamenlijk project drie nieuwe SPECT-CT-scanners aangeschaft. Twee machines zijn in Leeuwarden geplaatst, de derde is in een samenwerkingsproject tussen MCL en Tjongerschans geplaatst in Heerenveen. De scanner in Heerenveen krijgt een dubbelfunctie: deze kan worden gebruikt voor reguliere SPECT-CT-scans en kan ook worden ingezet als backup voor CT-onderzoeken.

Een SPECT-CT-camera wordt in de nucleaire geneeskunde gebruikt voor diagnostiek. Voor de beeldvorming wordt een licht radioactieve stof in de patiënt geïnjecteerd. Deze stof gaat naar de tumor of de ontsteking en kan zichtbaar worden gemaakt met SPECT (single-photon emission computerized tomography). Vervolgens wordt met de CT-scan een afbeelding gemaakt van hetzelfde gebied, met een minimale hoeveelheid röntgenstraling. Beide afbeeldingen worden softwarematig met elkaar gefuseerd. Hierdoor komt extra informatie beschikbaar over bijvoorbeeld de exacte locatie of karakteristiek van de tumor of ontsteking.

De SPECT-CT die in Tjongerschans is geplaatst is onderdeel van een samenwerkingsproject tussen MCL en Tjongerschans. De SPECT-CT wordt gebruikt voor nucleair onderzoek, maar het is dus ook mogelijk om regulier CT-onderzoek met het apparaat te verrichten, bijvoorbeeld als de reguliere CT-scanner in Tjongerschans in onderhoud is. ‘Het is een goede stap voor de Friese patiënt dat we deze nieuwe apparatuur hebben kunnen plaatsen,’ zegt Hester Jonker-Bruinsma, Teammanager Nucleaire Geneeskunde in MCL. ‘De nieuwe apparaten zijn comfortabel voor de patiënt en het bedieningsgemak voor de medewerkers is groter. We ervaren het ook als een goede stap dat we de banden tussen de afdelingen nucleaire geneeskunde en radiologie in onze beide ziekenhuizen hebben kunnen aanhalen met dit project.’

De nieuwe apparaten zijn geplaatst als vervanging van bestaande apparaten in MCL en Tjongerschans die aan het einde van hun geplande levensduur waren gekomen. In MCL en Tjongerschans zijn scanners van het type Siemens Intevo Bold geplaatst. Dit systeem beschikt over IQ SPECT. Een groot voordeel hiervan is bijvoorbeeld dat hartonderzoeken nu twee keer zo snel uitgevoerd kunnen worden. Dit is voor de patiënt comfortabeler en het biedt ook voordelen voor de onderzoekscapaciteit.