Vroege 1000e bevalling

23 september 2021

De geboorte van hun dochter Loïs is natuurlijk al een schitterende gebeurtenis voor Marleen en  Rolf Kok uit Rouveen. Dat dit ook nog de 1000e bevalling van dit jaar was in Tjongerschans maakt het extra speciaal.

Het team feliciteerde de kersverse ouders met de geboorte van hun dochter en gaf ze een mooi bos bloemen. Loïs kwam in de nacht van donderdag 23 september gezond ter wereld en kon samen met haar ouders al snel naar huis. De ouders waren van plan in het ziekenhuis in Zwolle te bevallen, daar bleek op dat moment geen plek te zijn, dus werd uitgeweken naar Tjongerschans in Heerenveen. “Iedereen was ontzettend vriendelijk en warm, we kijken erg goed terug op de bevalling en de zorg die we hebben ontvangen”, aldus de ouders.

Eerder dan vorig jaar
De 1000e bevalling kwam dit jaar eerder dan vorig jaar. Toen werd op 12 oktober de 1000e bevalling geteld. Ook Tjongerschans ervaart dit jaar een geboortegolf. Het sluit aan bij het landelijke beeld waarin er een sterke stijging is te zien van het aantal geboortes. Vooral juli bleek een drukke maand, toen waren er 141 bevallingen, 31 meer dan dezelfde maand een jaar eerder.

Gezinsgerichte zorg
Loïs is geboren in het centrum Vrouw, Moeder & Kind van Tjongerschans. Hier staat het gezin centraal en wordt er zoveel mogelijk rekening gehouden met de individuele wensen van de ouders. Moeder, vader en baby blijven na de geboorte samen op één kamer, zo zijn zij 24 uur per dag samen. Deze gezinskamers geven het gevoel van thuis, met de zekerheid van medische zorg vlakbij. Zorg voor moeder en kind is een belangrijk speerpunt voor Tjongerschans. Het ziekenhuis werkt in het verloskundig samenwerkingsverband Middenin nauw samen met ketenpartners in de regio om de zorg continu te verbeteren.

                           

Op de foto: Baby Loïs en ouders Marleen en Rolf werden verrast met een groot bos bloemen. Met de geboorte van Loïs was de 1000e bevalling van 2021 in Tjongerschans een feit.