Mondneusmasker en anderhalve meter blijft voorlopig

23 september 2021

Vanaf zaterdag 25 september is anderhalve meter afstand houden in Nederland niet meer verplicht. Op die dag wordt ook een coronatoegangsbewijs verplicht in onder meer de horeca. Er worden dermate grote versoepelingen doorgevoerd in de samenleving dat een golf aan besmettingen een reëel scenario is. We willen voorkomen dat deze besmettingen leiden tot verspreiding van het virus binnen ziekenhuizen in Noord-Nederland, die bij onze kwetsbare patiënten levensbedreigend kunnen zijn. Wij vragen u om voorlopig nog anderhalve meter afstand te houden en om een mondneusmasker te dragen. Het masker mag alleen af als men zit op anderhalve meter afstand.  

Ziekenhuizen in Noord-Nederland maken met elkaar beleid. Daarom blijft alles nog even zoals het nu is. Door de versoepelingen wordt de wereld buiten de ziekenhuizen anders dan de wereld binnen de zorg. Het verschil in maatregelen is groot, maar het perspectief is ook anders. Buiten zorginstellingen wordt met de nieuwe versoepelingen geaccepteerd dat het virus circuleert, als de zorg maar niet overbelast raakt. Binnen de zorg is dit echter niet acceptabel en streven we naar het voorkomen van verspreiding van het virus.

De maatregelen dragen niet alleen bij aan de bescherming van patiënten en cliënten, maar ook aan de veiligheid van medewerkers. Dit beschermt hen tegen uitval door COVID-19 en tegen een nog hogere werkdruk als gevolg van uitval van collega’s.

Het betreft een tijdelijke verlenging van de maatregelen, om de effecten van de versoepelingen per 25 september af te wachten. Later dit jaar, wanneer hopelijk het aantal besmettingen is afgenomen, wordt in overleg met de ziekenhuizen in de regio bekeken of de maatregelen kunnen versoepelen.

Veel dank voor uw begrip en medewerking!