Onthulling COVID-kunstwerk 'White memory'

12 november 2021

Vandaag is het de jaarlijkse herdenkingsdag in ziekenhuis Tjongerschans. Tijdens deze dag staat Tjongerschans, net als andere Friese ziekenhuizen, stil bij de patiënten die het afgelopen jaar in ons ziekenhuis zijn overleden.

Daarnaast is er nog speciaal stilgestaan bij de coronapandemie, die Nederland en de zorg hard heeft getroffen en ons nog steeds bezighoudt. Een werkgroep binnen het ziekenhuis heeft een tijdelijke foto-expositie georganiseerd en een permanent herdenkingskunstwerk laten maken. De expositie is samengesteld uit foto’s die medewerkers hebben gemaakt met als thema ‘Mijn herinnering aan de COVID-periode’.  

White memory

Eve Dumas, kunstenaar en GZ-psycholoog in Tjongerschans is gevraagd een kunstwerk te maken. Het kunstwerk heet ‘White Memory’. Dit werk staat symbool voor de warmte en gedrevenheid waarmee de medewerkers zich hebben ingezet om samen de beste zorg te leveren aan patiënten. Het is gemaakt van vilt dat de hexagoonvorm heeft uit de huisstijl van het ziekenhuis. Geïnspireerd door de natuur verwijst deze vorm naar verbindende bouwstenen. Het vilt is gemaakt van 100% gerecyclede versleten uniformen van ziekenhuismedewerkers.

Hans de Bruijne, sectormanager beschouwende vakken van Tjongerschans, heeft samen met verpleegkundige Marlon de Roos in het bijzijn van een paar intern genodigden het kunstwerk onthuld.

Eve Dumas (links), Marlon de Roos en Hans de Bruijne bij het herdenkingskunstwerk 'White memory'