Houd je aan de coronamaatregelen

19 november 2021

De Friese ziekenhuizen en Revalidatie Friesland hebben in deze coronatijd duidelijke hygiëneregels die gelden voor medewerkers, patiënten en bezoekers. Veel mensen houden zich daar aan. De instellingen constateren echter dat medewerkers in toenemende mate worden geconfronteerd met verbale agressie of erger, van mensen die zich niet aan de coronaregels willen houden.

‘In de Friese zorg nemen we deze maatregelen met een heel goede reden,’ zegt Arno Huisman, teammanager en voorzitter verpleegkundige adviesraad in het MCL. ‘In de ziekenhuizen zijn nu eenmaal meer mensen aanwezig met een kwetsbare gezondheid, die een grotere kans lopen op ernstig verloop van COVID-19. Daarom willen we de kans dat het coronavirus zich via ziekenhuis of revalidatie-instelling verspreidt zo klein mogelijk maken.’ De instellingen hebben de eigen regels duidelijk op de website gezet. In hoofdzaak komt het er op neer dat een mondneusmasker altijd verplicht is en dat bezoek aan patiënten in het ziekenhuis beperkt mogelijk is. Kom alléén naar een afspraak op de polikliniek. Mensen met verkoudheidsklachten: kom uitsluitend na overleg met een arts. De instellingen maken dat ook duidelijk met borden, posters en dergelijke bij de ingangen.

Meer agressie
Jammer genoeg merken alle Friese ziekenhuizen dat er steeds meer incidenten zijn. Mensen die geen mondneusmasker willen dragen, of die tóch met meerdere mensen willen komen. ‘Verpleegkundigen, receptiemedewerkers en anderen krijgen in toenemende mate te maken met verbale agressie als bezoekers worden aangesproken op het niet-naleven van deze huisregels. Daar blijft het niet altijd bij, het is voorgekomen dat onze medewerkers werden bespuugd. Dat is volstrekt onacceptabel,’ zegt Huisman. ‘Onze medewerkers zetten zich ten volle in voor goede zorg. We verwachten van iedereen die in het ziekenhuis komt normale omgangsvormen en naleving van de coronaregels. Niet alleen voor jezelf, maar voor onze patiënten en medewerkers.’