Hoe druk is het in Tjongerschans en hoe kunt u ons helpen?

9 november 2021

In de media is er veel aandacht voor de druk die toeneemt in de ziekenhuizen. Een beeld dat wij herkennen. We leggen u graag uit hoe de situatie in Tjongerschans is en hoe u kunt helpen om de toestroom van nieuwe patiënten te verminderen.

Druk neemt toe
In Tjongerschans is het druk, zowel met coronapatiënten maar ook met andere patiënten. En het wordt steeds drukker. We halen uitgestelde operaties in, de planbare zorg gaat door waar dat kan, de acute zorg neemt toe en daar komt de zorg voor een stijgend aantal coronapatiënten bij. Dit betekent dat we afspraken en operaties af moeten zeggen omdat we anders niet voldoende zorgpersoneel hebben. Ondertussen gaan we een periode tegemoet waarin de ‘gewone’ griep mogelijk ook voor een toename in opnames zal zorgen. We zetten ons volledig in om de gevraagde zorg te leveren, met veel betrokkenheid en vanuit grote professionaliteit. Maar de druk voor onze medewerkers is hoog en we hebben een tekort aan personeel. En dat is voelbaar.

Verschil vorige golven
Een groot verschil ten opzichte van eerdere coronagolven is dat we het virus inmiddels beter kennen en dat een groot gedeelte van de bevolking is gevaccineerd. Dat is goed, want daardoor komt een kleiner percentage van de coronapatiënten op onze verpleegafdeling of de IC terecht. Maar de planbare zorg gaat nu zoveel mogelijk door en we moeten zorg inhalen. Dat was tijdens de eerste coronapiek wel anders.

Zorgen
De IC-bedden die we vorig jaar bijna allemaal nodig hadden voor patiënten met corona, zijn op dit moment voor een groot deel bezet door andere patiënten. Bijvoorbeeld mensen waarvan de afspraak door corona is uitgesteld en die daardoor lang op een operatie hebben moeten wachten. We zien ook het aantal coronagevallen toenemen, het griepseizoen is nog maar net begonnen en de landelijke maatregelen zijn soepeler dan vorig jaar. Samen met het tekort aan personeel maakt dat dat we ons zorgen maken over de komende maanden.

Wat betekent dit voor u als patiënt?
We doen ons uiterste best om alle afspraken en operaties door te laten gaan. Als u een afspraak heeft kunt u ervan uit gaan dat deze doorgaat en anders bellen wij u. Hoe de drukte zich de komende maanden gaat ontwikkelen kunnen wij niet voorspellen. Wij verwachten wel dat het aantal besmettingen, en daarmee ziekenhuisopnames, zal toenemen en we daardoor meer planbare zorg moeten afzeggen.

Hoe kunt u helpen?
Om de toestroom van nieuwe patiënten te verminderen, vragen we medewerkers, patiënten en bezoekers om binnen ons ziekenhuis 1,5 meter afstand te houden en een mondkapje te dragen. Dat deden we al langer en blijven we doen. Daarnaast laten we nog steeds minder bezoek toe, vragen we u om niet naar het ziekenhuis te komen als u (verkoudheids-)klachten heeft en doen we een oproep om alleen naar uw afspraak te komen. Als iemand bij de spoedeisende hulp komt, dan kan maximaal één begeleider mee. We begrijpen goed dat deze maatregelen soms niet leuk zijn, maar ze zijn er om iedereen te beschermen. We vragen uw begrip, voor elkaar en onze medewerkers. U helpt ons ook door het besmettingsrisico op corona en griep zo klein mogelijk te houden. Dit doet u door te testen bij klachten, thuis te blijven wanneer u (verkoudheids-)klachten heeft, te hoesten en te niezen in de elleboog, bij een oproep van de griepprik deze ook te halen en een mondneusmasker te dragen. Ook goede handhygiëne en het ventileren van binnenruimtes helpt.

Vaccineren helpt
Tenslotte: het wel of niet vaccineren tegen het coronavirus is wat ons betreft een vrije keuze. In Tjongerschans is en blijft iedereen welkom, gevaccineerd of niet. Wij zijn daarom ook tegen een eventueel coronatoegangsbewijs (QR code) voor onze medewerkers en onze patiënten/bezoekers. Wij zullen als ziekenhuis altijd zorg verlenen aan iedereen. Wij hanteren alle noodzakelijke maatregelen en beschermingsmiddelen om besmettingen te voorkomen. Patiënten kunnen daarop vertrouwen. Wij zien wel dat vaccineren tegen het coronavirus helpt. Tegen besmetting en overdracht, maar met name tegen ernstige klachten, de kans op ‘long covid’ en ziekenhuisopname. Het grootste deel van de mensen dat nu is opgenomen met corona is niet gevaccineerd. Ons advies blijft dan ook om u te laten vaccineren.

> Lees voor u het ziekenhuis bezoekt onze actuele maatregelen.