Aandacht voor astma

5 mei 2021

Vandaag is het Wereld Astma Dag. In Nederland hebben bijna 600.000 mensen astma. De verwachting is dat het aantal mensen met astma de komende jaren alleen maar verder gaat stijgen.  

Richtje Apol-Talma, longarts in ziekenhuis Tjongerschans en gespecialiseerd in astma, legt uit wat astma is: “Bij astma zijn de bronchiën in de longen chronisch ontstoken. Hierdoor worden de luchtwegen nauwer en extra prikkelbaar. De klachten die hiermee gepaard gaan zijn bijvoorbeeld kortademigheid, een piepende ademhaling en hoesten. Er bestaan verschillende vormen van astma, zoals allergische en niet-allergische astma, inspanningsastma en ernstig astma. Waardoor astma precies wordt veroorzaakt is niet helemaal duidelijk. Waarschijnlijk is het een combinatie van erfelijke factoren en de omgeving waarin iemand opgroeit. Erfelijkheid, te vroeg geboren zijn, roken tijdens de zwangerschap en werkgerelateerde oorzaken spelen een rol.”

Prikkels

Een astma-aanval kan uitgelokt worden door verschillende soorten prikkels. Meestal door prikkels waarvoor je allergisch bent. “Denk hierbij aan bepaalde huisstofmijt, pollen of huidschilfers van dieren zoals honden en katten. Daarnaast kan astma ook worden uitgelokt door niet-allergische prikkels zoals temperatuurwisselingen, koude vochtige lucht, parfum, uitlaatgassen of tabaksrook. Onze luchtkwaliteit gaat steeds verder achteruit, wat bijdraagt aan een stijging van het aantal astmapatiënten.”

Omgaan met astma

“Astma verbetert meestal niet vanzelf. Als je niets doet, kunnen de klachten erger worden. De meeste mensen met astma zijn goed geholpen met inhalatiemedicijnen. Indien dit onvoldoende effect heeft, kun je worden doorverwezen naar de longarts. De longarts onderzoekt welke vorm van astma je hebt en welke behandeling daar het beste bij past. Bij een klein deel van deze astmapatiënten is er sprake van ernstig astma. De laatste jaren zijn er ook voor deze patiënten steeds betere behandelopties,” vertelt Richtje. Ze heeft een paar tips voor wat je zelf kunt doen om prikkels te verminderen (ook als geen astma hebt maar bijvoorbeeld wel gevoelig bent voor prikkels):

  • Vermijd rokerige ruimtes
  • Maak je huis zoveel mogelijk stofvrij
  • Ventileer kamers voldoende
  • Regelmatig sporten
  • Natuurlijk zelf niet roken

Wereld Astma Dag

Elk jaar wordt de Wereld Astma Dag georganiseerd door Global Initiative for Asthma (GINA) in samenwerking met gezondheidsgroepen om voorlichting over astma en astmazorg over de hele wereld te verbeteren. Normaal gesproken vindt deze dag plaats op elke eerste dinsdag in mei, dit jaar wordt het eenmalig op woensdag georganiseerd. 

Meer informatie

Wil je meer weten over astma? Kijk dan eens op www.longfonds.nl. Het specialisme Longgeneeskunde houdt zich onder andere bezig met de behandeling van mensen met astma.

Richtje Apol-Talma, longarts in ziekenhuis Tjongerschans