Veiligheidsbericht Philips slaap- en beademingsapparaten

16 juni 2021

Een update van dit bericht is geplaatst op 21 juli 2021.

Op 14 juni 2021 werd bekend dat Philips wereldwijd bepaalde slaap- en beademingsapparaten terugroept vanwege risico’s voor de gezondheid. Meer hierover lees je in hun persbericht.

Philips stelt dat er mogelijke risico’s zijn voor gebruikers door het gebruik van geluiddempend schuim in de apparaten. Mogelijke risico’s zijn dat de PE-PUR schuim kan afbreken in kleine deeltjes die terecht kunnen komen in de luchtstroom van het apparaat en daardoor ingeslikt of ingeademd kunnen worden door de gebruiker. Daarnaast kunnen uit het schuim ook bepaalde gassen vrijkomen.

In Tjongerschans vindt onder andere behandeling van patiënten met slaapapneu plaats middels CPAP-apparatuur (in de thuissituatie), waarbij een heel klein aantal de apparatuur van Philips gebruikt waar het hier om gaat. Het geconstateerde probleem met de apparaten levert logischerwijs veel vragen op bij onze patiënten, maar ook bij ons. Voor nu is het advies van onze behandelaars om door te gaan met uw behandeling met deze apparaten.

Wij stemmen met Philips en met onze leverancier af over mogelijke oplossingen, dat heeft onze hoogste prioriteit. Het terugroepbericht geldt op dit moment alleen voor de Verenigde Staten. Voor andere landen is het een veiligheidsbericht. In Nederland wordt landelijk overlegd tussen Philips en diverse betrokken instanties over het lokaal te voeren beleid. Zodra er meer duidelijk is, informeren wij de betreffende patiënten zo snel als mogelijk.