Longarts Jaap Westbroek met pensioen

14 april 2021

Na een periode van bijna 37 jaar gaat longarts Jaap Westbroek met pensioen. Hij kijkt tevreden terug op een mooie carrière in Tjongerschans en daarbuiten.

Jaap begon in 1984 als longarts in Tjongerschans en heeft in de afgelopen jaren veel werk verricht binnen de longgeneeskunde, slaapgeneeskunde en duikgeneeskunde. Maar zijn naam is natuurlijk ook gelinkt aan de sportgeneeskunde. Zo is hij jaren de teamdokter geweest van schaatsploeg TVM. “Een groot contrast met mijn werk in Tjongerschans, waar ik bijvoorbeeld veel oncologische patiënten heb behandeld. Ik heb mijn werk altijd met veel plezier gedaan, de afwisseling houdt het leuk.”

Veranderingen door de jaren heen

Door de jaren heen heeft Jaap veel veranderingen meegemaakt. “In de beginjaren moest je als arts alles zelf doen, zonder assistentie. We hadden geen mobiele telefoon maar een semafoon, die piepte als je werd opgeroepen om bijvoorbeeld een infuus aan te leggen. Dat is nu wel anders. Ook de ruimte die je toen als arts had om invulling te geven aan je werk staat in groot contrast met hoe het tegenwoordig gaat. Nu is alles in protocollen gegoten en het werk veel specialistischer geworden. De overgang van papier naar elektronisch zag ik erg tegenop moet ik bekennen, maar is toch echt een verademing. Vroeger lagen er 100 dossiers klaar om te worden verwerkt, nu voer je alles in HiX in en ben je klaar.”

Ontwikkeling slaaptest

Jaap zit niet stil nu hij met pensioen is. Hij blijft betrokken bij de ontwikkeling van een slaaptest voor de eerste lijn. “Dat blijf ik doen totdat we de slaaptest goed georganiseerd hebben bij de huisartsen. Daarnaast blijf ik betrokken bij de slaapgeneeskunde in de regio, en behandel ik buiten de regio patiënten bij het Nederlands Slaap Instituut. Ook ben ik betrokken bij de opzet van slaapgeneeskunde in een privékliniek in Frankrijk, waar ik straks elke maand heen reis om daar werk te verrichtten. Ik zit al op Franse les!”

Mooie tijd

14 april is zijn laatste werkdag. “Een tijdje terug had ik gezegd dat ik nog wel een paar jaar door kon gaan, maar het is nu mooi geweest zo. Het is tijd voor nieuwe dingen, zoals de ontwikkeling van de slaaptest. Daar heb ik zin in. Ik kijk terug op een mooie tijd in Tjongerschans. Ik heb er altijd met veel plezier gewerkt en ik ben dankbaar dat ik in goede gezondheid afscheid kan nemen.”

Foto: Jaap Westbroek, deze foto is genomen vóór corona