Ga niet voor eigen dokter spelen

20 november 2020

We merken dat mensen soms terughoudend zijn om naar de huisarts of medisch specialist in het ziekenhuis te gaan. Vaak omdat er sprake is van klachten die niet meteen alarmerend lijken. Maar je klachten negeren of een medische behandeling uitstellen, kan in sommige gevallen nare gevolgen hebben.

Een paar dagen wat buikpijn, jezelf niet fit voelen, af en toe diarree. Het zijn deze vage klachten die niet direct alarmbellen af laten gaan. In tijden van corona kiezen sommige mensen er dan voor om het ziekenhuis nog maar even te mijden. MDL-arts Bram Zuur herkent deze situaties en wijst op de risico’s: “Ik ken een geval waarbij de patiënt net op tijd is gezien. Deze patiënt ging naar de huisarts vanwege diarree. Hij werd doorverwezen naar het ziekenhuis voor onderzoek, dat zou in maart plaatsvinden. Maar vanwege COVID-19 heeft hij zich bedacht. Uiteindelijk is de patiënt hier pas in juni gezien, en bleek er een behoorlijke tumor in zijn darm te zitten. We konden de patiënt gelukkig nog behandelen.”

Verpleegkundigen Maaike de Vries en Mariëlle Grond begeleiden vrouwen met borstkanker. “Via het bevolkingsonderzoek of de huisarts komen patiënten bij verdenking op borstkanker met de chirurg of physician assistant in contact. Als borstkanker wordt bevestigd, doen wij de begeleiding in het behandeltraject. We zien momenteel een patiënt die uitzaaiingen van borstkanker heeft. Deze mevrouw had al veel eerder door een dokter gezien moeten worden”, vertelt Mariëlle. Maaike vervolgt: “Er is wel een verschil tussen de eerste coronaperiode en nu. We krijgen nu veel telefoontjes van mensen die zich afvragen of hun jaarcontrole of geplande operatie nog wel doorgaat. Deze mensen kunnen we geruststellen, op dit moment gaat deze zorg gewoon door.”

Consulteer een professional

We kunnen ons voorstellen dat mensen angstiger zijn om een dokter te bezoeken vanwege het coronavirus. Maar niets doen en afwachten, is niet verstandig. We willen dan ook de oproep doen om vooral niet voor eigen dokter te spelen, maar bij klachten die je niet vertrouwt, hulp te zoeken bij je huisarts of medisch specialist als je daar onder behandeling bent.

Veilige zorg doen we samen

In coronatijd is bezoek aan het ziekenhuis anders dan normaal. Zo vragen we bij binnenkomst een mondkapje op te zetten, vragen we iedereen om 1,5 meter afstand te houden en regelmatig de handen te wassen. De bezoekersregeling is aangepast en we vragen patiënten zoveel als mogelijk alleen naar het ziekenhuis te komen. Als iedereen zich hiervoor inzet, kunnen we de risico’s op besmetting zo klein mogelijk houden en kan in Friesland zo veel mogelijk zorg doorgaan. Veilige zorg moeten we samen doen.

Zoveel mogelijk zorg moet doorgaan

We proberen nog steeds zoveel mogelijk reguliere zorg doorgang te laten vinden. Op dit moment kunnen we vanwege de opvang van coronapatiënten helaas niet alle zorg door laten gaan. Het gaat dan om zorg die – hoe vervelend ook – kan worden uitgesteld. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een knie- of heupoperatie. We begrijpen dat dit heel vervelend is. Als je afspraak niet doorgaat, neemt het ziekenhuis altijd contact met je op.

Binnenkort naar het ziekenhuis? Bekijk dan deze informatie