Webcamconsult biedt uitkomst in coronatijd

Patiënt en arts die elkaar face-to-face ontmoeten, dat leek tot voor kort zo normaal en gebruikelijk. Maar door het coronavirus is dat niet altijd mogelijk. Een webcamconsult, oftewel beeldbellen, biedt voor steeds meer patiënten van Tjongerschans uitkomst. De afspraak kan doorgaan, je hoeft er het huis niet voor uit én het blijkt nog meer voordelen te hebben.

Door het coronavirus kunnen veel poliklinische afspraken niet doorgaan. Een alternatief is een webcamconsult. Tot enkele weken geleden werd dit op kleine schaal ingezet, maar inmiddels zijn er in Tjongerschans al bijna 100 van deze afspraken gepland. Medisch psycholoog Neline Horjus is erg enthousiast over deze mogelijkheid en zet het in waar het kan.

Digitale spreekkamer
“Het is een goed alternatief. Met beeldbellen kunnen veel afspraken toch doorgaan én je ziet je patiënt. Dat is net even anders dan gewoon bellen. De patiënten moeten wel een goede internetverbinding en een laptop, tablet of smartphone hebben. Als patiënt krijg je via de mail een link doorgestuurd. Door de link aan te klikken kom je in de digitale wachtkamer terecht. Dat kan maximaal een half uur voor de afspraak. Als behandelaar zie ik de patiënt in mijn digitale wachtkamer verschijnen en kan ik de patiënt vervolgens in de digitale spreekkamer uitnodigen. Vanaf dat moment zien zowel mijn patiënt en ik elkaar in de digitale spreekkamer en begint ons consult.”

Thuissituatie
Het beeldbellen heeft volgens de psycholoog meer voordelen. “Ik heb een patiënt in behandeling bij wie somberheidsklachten speelden. Ze gaf aan dat het de laatste tijd beter gaat en dat kon ik ook daadwerkelijk aan haar zien. En beeldbellen geeft ons inzicht in de thuis- en gezinssituatie. Een webcamconsult kent ook voordelen voor bijvoorbeeld mensen die wonen op een Waddeneiland of veel onderweg zijn, zij kunnen gemakkelijker een therapiesessie krijgen.”

Een blijvertje
De verwachting is dat Tjongerschans het webcamconsult blijft in zetten, ook na de coronacrisis. Naast medisch psychologie wordt het bij steeds meer specialismen gedaan. “Natuurlijk blijft face-to-face contact ook belangrijk, zie het als een extra optie daar waar het mogelijk is en voor arts en patiënt toegevoegde waarde heeft. Ik zie dat wel zitten.”, besluit Neline.

Medisch psycholoog Neline Horjus (in beeld op de kleine foto) in gesprek tijdens een webcamconsult.

Heeft u binnenkort ook een webcamconsult?
Lees dan op deze pagina hoe dat precies in zijn werk gaat.