Uitbreiding zorg polikliniek Lemmer

De zorg vanuit onze polikliniek Lemmer is uitgebreid. De specialismen longgeneeskunde en KNO zijn nu ook wekelijks beschikbaar en er is een extra dag ingepland om poliklinische bezoeken van cardiologiepatiënten mogelijk te maken. De uitbreiding van zorg in Lemmer is een gevolg van de wens om zorg dichtbij de patiënt aan te bieden en de groeiende vraag op te vangen.

Nieuw: longgeneeskunde en KNO

Tjongerschans heeft sinds 2010 poliklinische zorg gebundeld in de polikliniek Lemmer, waaronder interne geneeskunde, geriatrie, cardiologie, kindergeneeskunde, gynaecologie en dermatologie. De twee specialismen longgeneeskunde en keel-neus-oor-geneeskunde (KNO) zijn vanaf dit jaar gecombineerd aanwezig. Beide vullen elkaar aan wat betreft de aanpak van slaapproblematiek en allergische klachten.


Voor patiënten met slaapaandoeningen

Door beide medisch specialistische vakgebieden gelijktijdig aan te bieden, kunnen voortaan ook mensen met slaapaandoeningen in de polikliniek in Lemmer worden gezien. Voor patiënten die kampen met bijvoorbeeld slaapapneu, is een aanpak vanuit beide vakgebieden nodig. Die zorg kan nu ook in de polikliniek in Lemmer worden geboden. Hierdoor kunnen patiënten dichter bij huis gebruik maken van de expertise die Tjongerschans heeft opgebouwd in het eigen slaapwaakcentrum, wat inmiddels een gerenommeerd centrum is in het noorden van het land.


Allergiespreekuur

Voordeel van de aanwezigheid van beide specialismes in Lemmer is ook dat patiënten met allergische klachten behandeld kunnen worden. Het allergiespreekuur is ingesteld om mensen snel te kunnen helpen en een compleet beeld van de allergie te kunnen geven. Vervolgens wordt een persoonlijk plan gemaakt voor de behandeling. “Vaak wordt een allergie voor bijvoorbeeld pollen of huisstofmijt door de patiënt geaccepteerd als iets dat erbij hoort, maar in veel gevallen is er wel degelijk iets aan te doen. Eén van de mogelijkheden is bijvoorbeeld een desensibilisatietraject. Hierbij maken we de patiënt ongevoelig voor de stof waar hij of zij allergisch voor is”, aldus Femke van der Steenstraten, KNO arts in Tjongerschans.