Nieuws

Aandacht voor darmkanker in Friese ziekenhuizen

13 februari 2024

Darmkanker is een van de meest voorkomende kankersoorten in Nederland. Ieder jaar wordt bij twaalfduizend mensen de diagnose darmkanker gesteld en ieder jaar komen 4500 mensen te overlijden aan de gevolgen van deze ziekte. Om de bewustwording bij mensen te vergroten en ze ook te wijzen op het herkennen en het voorkomen van darmkanker, organiseert het Oncologisch Netwerk Friesland (ONF) in samenwerking met de vier Friese ziekenhuizen en de Skulp in maart meerdere activiteiten.

Darmkankermaand maart
Maart staat wereldwijd in het teken van darmkanker. Daarom wordt er in alle vier Friese ziekenhuizen (Medisch Centrum Leeuwarden, Nij Smellinghe, Tjongerschans en Antonius) veel aandacht besteed aan de ziekte. Elke week vindt er in één van de vier ziekenhuizen en in de vier vestigingen van De Skulp een activiteit plaats.

Opblaasbare darm in Tjongerschans
In de eigen centrale hal plaatst Tjongerschans van 1 tot en met 5 maart een grote opblaasbare darm. Hier kan je doorheen lopen en zien hoe darmpoliepen en andere darmafwijkingen eruit zien. Ook is er informatie over het belang van een gezonde leefstijl ter bevordering van een goede stoelgang.

(tekst gaat verder onder de foto)


Foto: opblaasbare darm in centrale hal van ziekenhuis Tjongerschans

Symposium in het MCL
Op maandagavond 4 maart wordt er in het MCL een symposium over darmkanker georganiseerd.  Hierin worden onder andere lezingen gegeven over alles wat met darmkanker te maken heeft. Denk aan het belang van het Bevolkingsonderzoek en het herkennen en voorkomen van darmkanker. Tevens wordt aandacht besteed aan prehabilitatie en er wordt uitgelegd hoe tumoren endoscopisch verwijderd worden bij patiënten. Het symposium duurt van 19.00 tot 21.00 uur en is gratis toegankelijk, al is het wel nodig voor geïnteresseerden om zich voor het symposium aan te melden via de website van De Skulp.

Aan tafel met verschillende zorgverleners in Nij Smellinghe
Ga in Nij Smellinghe met zorgverleners in gesprek over de gevolgen van een behandeling aan darmkanker. Op maandag 18 maart van 18.30 tot 21.00 uur is er de mogelijkheid om je te laten informeren, vragen te stellen en in gesprek te gaan met zorgverleners en lotgenoten. Onder andere een diëtist, fysiotherapeut en stoma/continentieverpleegkundige zijn aanwezig. De Skulp is ook aanwezig met een stand vol informatie. In verband met een beperkt aantal plekken is het nodig voor geïnteresseerden om zich aan te melden.

Informatiemarkt in Antonius
De darmkankermaand wordt op 27 maart afgesloten met een informatiemarkt in de centrale hal van Antonius. In vijf verschillende stands kunt u het gesprek aangaan met ERAS verpleegkundigen (hoe fitter iemand een operatie ingaat, hoe sneller iemand herstelt), Stomaverpleegkundigen, Scopieverpleegkundigen, de Verpleegkundige Specialisten Oncologie en een vertegenwoordiger van de Darmkanker-app. De informatiemarkt start om 10 uur in de ochtend, duurt tot 16.00 uur en is vrij toegankelijk.

Alle evenementen zijn gratis te bezoeken voor geïnteresseerden.

Oncologisch Netwerk Friesland
Het Oncologisch Netwerk Friesland is een samenwerkingsverband van alle Friese ziekenhuizen, Pathologie Friesland en het Radiotherapeutisch Instituut Friesland (RIF). Friesland biedt uitstekende zorg op het gebied van kanker. Dit maakt dat de patiënten kunnen rekenen op zorg volgens de laatste stand van de wetenschap. Samenwerking binnen de Friese regio is daarbij van groot belang. Hiervoor is in 2018 het Oncologisch Netwerk Friesland (ONF) opgericht. Een sterk regionaal netwerk met korte lijnen, gerichte verwijzing en de focus op de patiënt draagt in hoge mate bij aan het leveren van de juiste zorg op het juiste moment.