Bezoeker

Endoscopie

Een endoscopie (letterlijk binnenin kijken) is een onderzoek van het inwendige van de mens, om te kijken of er afwijkingen zijn. Dit gebeurt met een instrument genaamd de endoscoop waarmee een arts door middel van een flexibele slang in het lichaam kan kijken.

 

Endoscopie is een voorbeeld van minimaal-invasieve chirurgie, waarbij een zo klein mogelijk aantal letsels wordt veroorzaakt bij de patiënt. Doordat deze endoscopische procedures minimaal zijn, is de hersteltijd en het uiteindelijk verblijf in het ziekenhuis minimaal.

 

Een endoscopie kan worden uitgevoerd via een natuurlijke opening zoals:

  • de mond, keel en luchtpijp voor onderzoek van de luchtwegen (bronchoscopie)
  • de mond voor onderzoek van de slokdarm (oesofagoscopie) en/of de maag met evt. een deel van de dunne darm (gastroscopie/gastroduodenoscopie).
  • de mond en verder naar de galgangen (ERCP), bijvoorbeeld ter opsporing en verwijdering van galstenen in de galgang. ook kunnen hiermee tumoren opgespoord worden of andere afwijkingen aan de galwegen
  • de anus voor onderzoek van de endeldarm (het rectum), en/of het onderste deel van de dikke darm (rectoscopie, dan wel sigmoïdoscopie), en/of de rest van de dikke darm (colonoscopie/coloscopie).
  • de plasbuis voor onderzoek van de blaas cystoscopie.
  • de vagina en baarmoedermond voor onderzoek van de baarmoeder (hysteroscopie).

 

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.