Bezoeker

Botscan

Wat is een botscan?

Een botscan maakt computeropnames van uw skelet. Een radioactieve vloeistof maakt eventuele afwijkingen in uw botweefsel zichtbaar.

 

Hoe bereidt u zich voor?

Het is belangrijk dat u de folder van het onderzoek zorgvuldig doorneemt. U vindt daar de dieet- en kledingvoorschriften die nodig zijn als voorbereiding op het onderzoek.

 

Hoe werkt een botscan?

U krijgt voor het onderzoek radioactieve vloeistof ingespoten in een bloedvat van uw arm. Uw skelet neemt deze stof in een paar uur op. In die tijd drinkt u een liter water. Zo nemen uw botten de stof beter op. Daarna gaat u op de onderzoekstafel liggen en maakt de scanner een scan van uw hele lichaam. Soms krijgt u een extra scan direct nadat de vloeistof bij u is ingespoten of wordt er na de scan een extra foto gemaakt. Dit bespreekt uw arts van tevoren met u.

 

Hoe lang duurt een botscan?

Een botscan duurt 30 tot 60 minuten. De botscan wordt een paar uur na de injectie gemaakt. U hoeft in die tijd niet in het ziekenhuis te blijven.

 

Wat gebeurt er na het onderzoek?

De nucleair geneeskundige beoordeelt de uitwerkingen van de computeropnamen. Hij geeft de uitslag door aan uw arts. Uw arts bespreekt met u de uitslag van het onderzoek.

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.