Bezoeker

Oncologische Revalidatie

Soms is het moeilijk om na uw behandeling uw leven weer op te pakken. U bent bijvoorbeeld snel vermoeid, uw conditie is achteruit gegaan. Of u heeft last van angst en somberheid. Werken aan uw conditie voor, tijdens en na de behandeling kan helpen bij uw herstel. Revalideren bij kanker noemen we ook wel ‘oncologische revalidatie’. Daarbij is aandacht voor verschillende onderdelen van uw herstel.

 

Gezond lijf

U traint onder begeleiding van een fysiotherapeut. Zo verbetert u uw conditie en spierkracht. Een trainingsprogramma bestaat vaak uit een combinatie van kracht en conditietraining. Soms aangevuld met spel en ontspanning.

 

Gezond hoofd

Praten met een psycholoog of maatschappelijk werker kan een goed idee zijn. Als u psychisch meer weerstand opbouwt, kunt u het dagelijkse leven beter aan. Ook als u heel erg vermoeid blijft, kunt u baat hebben bij begeleiding door een psycholoog of maatschappelijk werker.  

 

Gezond eten

Een diëtist kan u adviseren :

  • bij ongewenst gewichtsverlies en ongewenst gewichtstoename
  • bij verminderde spierkracht en grotere buikomvang
  • als eten moeilijk gaat
  • over speciale voeding bij kanker


Gezond werken

Kost het u moeite om te blijven werken tijdens of na de behandeling? Of wilt u juist weer aan de slag? Heeft u vragen over uw re-integratietraject? Dan begeleidt de maatschappelijk werker of ergotherapeut u daarbij. Indien nodig melden wij u aan voor een arbeidsintake door de arbeidsdeskundige.

 

Samen of individueel?

U kunt zelfstandig of in een groep revalideren. In een groep leert u om te gaan met de gevolgen van uw ziekte. Ook werkt u samen aan een betere conditie en kunt u ervaring delen. Bij individuele revalidatie maakt de revalidatiearts een programma voor u wat speciaal op uw situatie is afgestemd, met daarin eventueel fysiotherapie, diëtetiek, ergotherapie en/of maatschappelijk werk/ psycholoog.  

 

Tijdens of na uw behandeling?

Revalidatie kan er voor zorgen dat u minder last heeft van de behandeling bij kanker. Door regelmatig te bewegen blijft u beter in conditie en heeft u minder last van vermoeidheid. Na de behandeling kunt u in speciale revalidatieprogramma’s werken aan uw herstel. Daarbij zijn meerdere deskundigen betrokken.  

Als u niet meer beter wordt

Ook wanneer u niet meer kunt genezen van kanker, kunt u baat hebben bij revalidatie. De revalidatie is gericht op klachten voorkomen of verminderen. Zo kunt u zoveel mogelijk blijven doen wat u gewend bent. En zorgen we er samen voor dat u zich zo goed mogelijk voelt.  

 

Betaalt mijn verzekering?

De kosten voor multidisciplinaire revalidatie (door een team van deskundigen) worden geheel vergoed vanuit de basisverzekering. U heeft daarvoor wel een verwijzing van uw arts nodig. Behandeling door bijvoorbeeld een fysiotherapeut of diëtist in uw eigen woonomgeving wordt deels vergoed vanuit de basisverzekering. Hoeveel u vergoed krijgt is afhankelijk van uw aanvullende verzekering. Voor vragen over vergoedingen neemt u contact op met uw zorgverzekeraar.  

 

 

 

Oncologische revalidatie helpt bij diverse lichamelijke (en psychische) problemen als gevolg van kanker. Bij deze behandeling werken verschillende disciplines samen met als doel de kwaliteit van leven van de kankerpatiënt te verbeteren. De behandeling helpt u om een nieuwe balans in uw functioneren te vinden. Oncologische revalidatie is bedoeld voor volwassen patiënten die kanker hebben of hebben gehad. Wij werken daarvoor nauw samen met Revalidatie Friesland.

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.