Bezoeker

Radiotherapie (bestraling)

Wat is radiotherapie?

Radiotherapie is een behandeling met bestraling. Bestraling beschadigt de kankercellen zo, dat ze hierna niet meer kunnen delen. Andere cellen herstellen wel van de bestraling. Bestraling kan uw enige behandeling zijn. U kunt ook bestraald worden in combinatie met bijvoorbeeld een operatie of chemotherapie. De chemotherapie zorgt dan dat de bestraling beter zijn werk doet. Soms krijgt u chemotherapie in dezelfde periode als de bestraling. de betraling wordt gegeven in het radiotherapeutisch Instituut Friesland (RIF) te Leeuwarden.

 

Waarom wordt u bestraald?

Het doel van de bestraling kan heel verschillend zijn. Bestralingen kunnen als doel hebben u te genezen, soms in combinatie met een andere genezende behandeling. U kunt bestraald worden:

  • voor uw operatie;
    de kans op een succesvolle operatie is hierdoor groter.
  • na uw operatie;
    het kan zijn dat de tumor niet helemaal is weggehaald of dat uw arts vermoedt dat er tumorcellen zijn achtergebleven.
  • om de tumor te laten slinken of de groei af te remmen;
    als de kanker niet meer te genezen is en u bijvoorbeeld pijnklachten of bloedingen heeft die veroorzaakt worden door een tumor die groeit, kunt u bestraald worden om uw klachten te verminderen.

 

Hoe werkt radiotherapie?

U ligt op een bestralingstafel. De kop van het bestralingstoestel kan zich in een hele cirkel om u heen draaien. Zo kunt van alle kanten bestraald worden. De bestraling gebeurt van buiten af, door de huid heen. Een bestralingsafspraak duurt meestal 15 minuten. De meeste tijd kost het om u in exact de juiste positie te leggen. De bestraling zelf duurt maar 1 tot een paar minuten.

 

Hoe lang duurt de behandeling?

De radiotherapeut bepaalt het aantal bestralingen. Afhankelijk van uw bestralingsschema wordt u 1 tot 7 weken bestraald. U wordt op werkdagen bestraald, meestal 5 keer per week.

 

Wat zijn de bijwerkingen?

Bijwerkingen zijn afhankelijk van de behandeling die u krijgt en van het gebied dat bestraald wordt. Hoeveel last u van de bijwerkingen hangt af van een groot aantal factoren. Dit verschilt per persoon. Uw radiotherapeut informeert u hierover.

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.