Bezoeker

Nagelkoeling

Hand-nagelkoeling

U wordt behandeld met het chemotherapeutische middel Docetaxel (Taxotere). Van dit middel is bekend dat het nagelafwijkingen kan geven, zoals ingescheurde nagels, verkleuring, bloedingen, ontstekingen, pijn van de nagels of het nagelbed. Ook kunnen er huidreacties ontstaan op de handen zoals een rode uitslag, soms met schilferigheid of een verkleuring van de huid.

 

Hand-nagelkoeling

Uit recente onderzoeken is gebleken dat er een duidelijke afname van nagelafwijkingen en huidreacties van de handen wordt gezien bij koeling van de handen en nagels. Binnen het Tjongerschans ziekenhuis is het mogelijk om te kiezen voor deze hand-nagelkoeling. De oncologie verpleegkundige kan u vertellen of het voor u zinvol is hand-nagelkoeling te overwegen.

 

Wat is hand-nagelkoeling?

Nadat Docetaxel is aangesloten door middel van een infuus, zoekt het zich een weg door het lichaam. Het komt onder andere in de uiteinden van de vingers terecht. De cytostatica maakt de sneldelende cellen in de nagels kapot, waardoor er klachten kunnen ontstaan. Door de handen en nagels te koelen wordt de doorbloeding van de vingertoppen minder. Het medicijn komt zo minder makkelijk in uw nagels terecht. Hierdoor wordt beschadiging van de nagels verminderd.

Of nagelkoeling succesvol is varieert erg van patiënt tot patiënt. Succes is niet gegarandeerd. Wel kunnen eventuele klachten die ontstaan verminderd worden door hand-nagelkoeling. U kunt ook later in de behandeling starten met hand-nagelkoeling. Dan kunnen klachten beperkt blijven.

 

Hoe werkt het?

Hand-nagelkoeling betekent het koelen van de handen, inclusief de nagels via koelhand-schoenen. De handschoenen zijn gekoeld tot –20 graden Celsius. De duur van de koeling hangt af van de tijd waarin de cytostatica wordt toegediend. De koeling start een half uur voor de aansluiting van de cytostatica (Docetaxel) en eindigt een half uur na het inlopen van de cytostatica. De verpleegkundige op het Dagcentrum oncologie geeft u eerst een paar dunne handschoenen. Deze ‘binnenhandschoenen’ zijn voor eenmalig gebruik en bedoeld voor de hygiëne. De koelhandschoenen worden elke 45 minuten gewisseld.

 

Heeft de hand-nagelkoeling bijwerkingen?

Door de afkoeling van de handen en nagels daalt de gehele lichaamstemperatuur. U krijgt het daardoor koud. Daarom is het belangrijk om bijvoorbeeld een extra vest of trui mee te nemen. Op het Dagcentrum oncologie is ook altijd een dekbed aanwezig. Door de gekoelde hand-schoenen wordt u enigszins beperkt in uw vrijheid. Het wordt lastiger om fijn-motorische dingen te doen.

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.