Bezoeker

Hormoontherapie

Wat is hormoontherapie?

Hormoontherapie is behandeling van kanker die gevoelig is voor bepaalde (geslachts)hormonen. De behandeling moet de productie van hormonen verminderen of blokkeren. Ze hebben dan geen invloed meer op de kankercellen. Daardoor sterven de cellen af. Hormoontherapie krijgt u in combinatie met andere behandelingen.

 

Waarom krijgt u hormoontherapie?

Hormoontherapie is een aanvulling op uw behandeling met als doel u te genezen. De therapie kan ook voorkomen dat u opnieuw kanker krijgt. Heeft u uitzaaiingen, dan kan hormoontherapie uw klachten verminderen of de ziekte tijdelijk remmen. In enkele gevallen krijgt u hormoontherapie voor uw operatie of bestraling. Zo moet de tumor beter behandelbaar worden.

 

Wanneer krijgt u hormoontherapie?

U kunt alleen hormoontherapie krijgen als u een vorm van kanker heeft waar hormonen een rol spelen. U kunt alleen hormoontherapie krijgen als uw tumor hormoongevoelig is. Dit houdt in dat hormonen de groei van de kankercellen bevorderen.

 

Waar krijgt u hormoontherapie?

Uw arts schrijft u hormoontherapie voor. U neemt de medicijnen thuis.

 

Hoe werkt hormoontherapie?

U wordt behandeld met medicijnen (hormoonpreparaten). Zij remmen de aanmaak of de werking van de hormonen. U krijgt de medicijnen via injectie of een tablet. Soms wordt het orgaan dat de hormonen aanmaakt operatief verwijderd. Bij vrouwen zijn dit de eierstokken en bij mannen de zaadballen.

 

Hoe lang duurt hormoontherapie?

Behandeling met hormonen kan maanden tot jaren duren. Als de tumor niet meer op de medicijnen reageert, kunt u soms met een andere hormoontherapie starten.

 

Wat zijn de bijwerkingen?

Net als alle intensieve behandelmethoden kent hormoontherapie bijwerkingen. De mate en ernst van de bijwerkingen is per persoon verschillend en afhankelijk van een groot aantal factoren. Mogelijke klachten:

  • misselijkheid
  • vermoeidheid
  • gewichtstoename
  • bij vrouwen: vervoegde overgang


Of u last krijgt van bijwerkingen hangt af van de soort kanker dat u heeft en de behandeling die u krijgt. Praat hierover met uw arts. Hij informeert u en geeft adviezen om de bijwerkingen te beperken.

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.