Bezoeker

Chemotherapie

Wat is chemotherapie?

Chemotherapie is een behandeling met medicijnen die cellen doden of celdeling remmen (cytostatica). Vaak krijgt u een combinatie van verschillende soorten medicijnen. Deze krijgt u toegediend via een infuus, tablet of injectie.

 

Wanneer krijgt u chemotherapie?

U krijgt chemotherapie om kankercellen te doden. Chemotherapie kan uw hoofdbehandeling zijn. Ook kunt u een chemokuur na een operatie krijgen. De medicijnen moeten dan de kankercellen die mogelijk in uw lichaam achtergebleven zijn vernietigen. Chemotherapie kan ingezet worden om de kanker te genezen. Wanneer dit niet meer mogelijk is kan een kuur de ziekte remmen of uw klachten verminderen. Of voor een operatie om de tumor te doen slinken zodat een operatie beter uit te voeren is.

 

Hoe werkt chemotherapie?

Chemotherapie werkt op snel delende cellen, kankercellen delen snel, maar ook sommige gezonde cellen delen snel. Het middel verspreidt zich via het bloed door uw lichaam en kan op die manier kankercellen doden. De medicijnen vallen alle cellen aan, ook de gezonde cellen. Zij raken hierdoor beschadigd, maar kunnen later weer herstellen. Kankercellen sterven af.

 

Welke therapie krijgt u?

Er zijn verschillende soorten chemotherapie. Welke chemotherapie het beste is, verschilt per persoon. De keuze voor een therapie hangt af van het soort kanker dat u heeft.

 

Hoe verloopt een chemotherapie?

Chemotherapie bestaat meestal uit meerdere kuren. Na een kuur volgt een periode van rust. In deze periode krijgen de gezonde cellen de kans zich te herstellen. Hoe lang een kuur duurt en hoe zwaar hij is, verschilt per patiënt. U krijgt de kuur meestal op een vaste dag in de week. Het is handig na te gaan welke dag voor u het beste uitkomt, zodat u bijvoorbeeld iemand mee kunt nemen. Hoe lang een toedienning duurt hangt af van de soort kuur. Daarna kunt u weer naar huis.

 

Wat zijn de bijwerkingen?

Chemotherapie heeft vaak vervelende bijwerkingen, al heeft niet iedereen hier last van. Sommige mensen zijn er heel beroerd van, anderen doorstaan de kuur vrij goed. De mogelijke bijwerkingen zijn afhankelijk van het soort kuur, de combinatie van medicijnen, de dosering, de manier van toedienen en de duur van uw behandeling. De meest voorkomende bijwerkingen zijn:

  • vermoeidheid
  • infecties
  • bloedarmoede
  • misselijkheid en overgeven
  • ontstekingen van het mondslijmvlies

Uw arts of specialistisch verpleegkundige bespreekt met u welke bijwerkingen u kunt verwachten en hoe u hiermee om kunt gaan.

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.