Bezoeker

Behandelmethodes

Het verschilt per soort kanker en per persoon welke behandeling het beste werkt. Wanneer de uitslagen van de onderzoeken binnen zijn, maakt de arts samen met u een plan voor de behandeling. Afgestemd op uw persoonlijke situatie. Behandeling bestaat mogelijk uit chemotherapie, doelgerichte middelen, hormoontherapie, immunotherapie, een operatie en/of bestraling. ​Vaak is een combinatie van behandelmethodes nodig.

 

Curatieve behandeling

Sommige soorten kanker kunnen worden genezen dankzij een behandeling met chemotherapie. De behandeling is dan curatief, dat wil zeggen gericht op genezing.

 

Adjuvante behandeling

Chemotherapie wordt ook gebruikt als een aanvulling op een operatieve verwijdering van de tumor. Dit gebeurt als de arts niet zeker weet of er nog kankercellen in het lichaam zijn achtergebleven. De chemotherapie is dan een adjuvante (=aanvullende) behandeling.

 

Palliatieve behandeling

Soms is een operatie of bestraling niet afdoende en/of komen na verloop van tijd uitzaaiingen aan het licht. Het komt ook voor dat een operatie of bestraling niet meer mogelijk of zinvol is. In die gevallen wordt geprobeerd de tumor en/of de uitzaaiingen met behulp van cytostatica zoveel mogelijk te verkleinen of tot stilstand te brengen. De behandeling is dan gericht op het remmen van de ziekte en/of op het voorkomen of verminderen van klachten zoals pijn.

 

En als behandelen niet helpt?

Soms is het niet mogelijk u te genezen van kanker. Of de nadelen van behandeling zijn groter dan de voordelen. U bepaalt dan samen met uw arts hoe u verder gaat en bespreekt wat u kunt verwachten. Stoppen met een bepaalde behandeling betekent niet dat u onmiddelijk heel ziek wordt of dood gaat. Dat hangt heel erg af van uw persoonlijke situatie en de vorm van kanker die u heeft.

 

Psychosociale begeleiding

Wanneer u te horen krijgt dat u kanker heeft, roept dat vaak veel angst en onzekerheid op. Misschien heeft u behoefte aan een gesprek of zoekt u hulp bij de verwerking. Gelukkig is er tegenwoordig naast de medische behandeling ook aandacht voor u als mens. Voor emotionele en psychische begeleiding kunt u bijvoorbeeld terecht bij medisch maatschappelijk werk, een ​psycholoog of psychiater of een inloophuis voor mensen met kanker

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.