Samen beslissen

 

Keuzes

Als je bij ons op de polikliniek bent, dan kom je vaak voor een beslissing te staan. Kies je wel of niet voor een operatie? Wil je wel of geen behandeling om zwanger te worden? Wel of niet vaginaal proberen te bevallen als je eerder een keizersnede hebt gehad? Is Ritalin (voorbeeld in overleg mer kinderarts) nou wel of geen goede keus voor ons kind? Het zijn allemaal belangrijke vragen en een beslissing is lang niet altijd makkelijk. Hoe doe je dat?

 

Twee deskundigen

Wij gaan er vanuit dat er twee deskundigen zijn. De arts en jijzelf. De arts heeft medische kennis en ervaring. Je arts kan inschatten of bepaalde risico’s voor jou gelden.

En jij weet hoe je je voelt en wat je eerdere ervaringen zijn. Wat je eigen voorkeur is en hoe je in het leven staat. Om je bij je beslissing te helpen, moet de arts weten wat voor jou belangrijk is. Wat je verwacht, wat je hebt meegemaakt en hoe je denkt over verschillende mogelijkheden. Je arts vraagt dus niet alleen naar je klachten, maar ook naar je persoonlijke ideeën.

 

Goede informatie

Soms is het dan duidelijk dat een bepaalde beslissing het beste voor je is. Maar vaak zijn er meer oplossingen mogelijk. Het is belangrijk dat je samen met je arts bespreekt wat je mag verwachten van je keus. Wat de voor- en nadelen zijn en wat er belangrijk is in jouw situatie.

 

Neem de tijd

Het is goed om daarna tijd te nemen. Wij doen ons best om je goede informatie mee te geven. Dan kan je thuis met je partner of je kind dat opnieuw bekijken. Zet je vragen op een rij. Dan kan je op jouw moment samen met je arts tot een beslissing komen die bij jou of je kind past.

 

Niet zelf beslissen?

Als je liever niet zelf beslist, dan geeft de arts je een advies. Maar ook dan wil de arts wat meer van je weten om een advies te geven dat zo goed mogelijk past bij jouw persoonlijke situatie.

 

 

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.