Bekkenbodempoli

Heb je steeds aandrang om te plassen? Kan je niet op tijd bij het toilet komen? Wil je graag weer hardlopen of volleyballen, maar ben je gestopt omdat je urine verliest? Voel je een bal tussen je schaamlippen en is dit irritant of pijnlijk?

Veel vrouwen vinden het moeilijk om hulp te zoeken voor deze problemen. Toch zijn er veel goede behandelingen. Het is daarom goed om je klachten met je huisarts of gynaecoloog te bespreken.

 

Voor wie?

De bekkenbodempoli is voor vrouwen die last hebben van blaasproblemen zoals urineverlies bij sporten, hoesten of niezen. Die opeens onhoudbare aandrang krijgen en urine verliezen als zij bijvoorbeeld net thuis komen en de deur willen open doen. De bekkenbodempoli is ook voor vrouwen die problemen hebben met ontlasting. Als je bijvoorbeeld een totaalruptuur hebt gehad en de ontlasting niet meer goed kan ophouden. Of als je last hebt van een verzakking en graag een operatie of een ring wil.

 

Het bekkenbodemteam

Op de bekkenbodempoli werken

-     continentie verpleegkundige: Afke de Vries

-     gynaecologen: Linda Bouma en Clasien van der Houwen

-     bekkenfysiotherapeuten: Sandra Cevaal en Mirjam van der Velde

We werken nauw samen met uroloog Chantal Nunnink, chirurg Fennie Wit en Maag-darm specialist Jan Henk Voskuil. Verder werken wij ook samen met het pijnteam van de Tjongerschans.

 

Afspraak bekkenbodempoli

Als je een afspraak op de bekkenbodempoli krijgt, vragen wij je een vragenlijst in te vullen en een plaslijst. Wij weten dan hoeveel je drinkt, hoe vaak je plast en hoe vaak je urine verliest.

Daarna krijg je een uitnodiging voor een afspraak bij de specialist(en) die je probleem het beste kan beoordelen. De specialist vormt zich een beeld van je klachten en je persoonlijke situatie. Zij doet een inwendig onderzoek en zonodig een echo. Als je last hebt van verlies van urine en/of ontlasting krijg je ook een afspraak bij de incontinentie verpleegkundige.

Tot slot zie je een bekkenfysiotherapeut. Zij doet zonodig een inwendig onderzoek om de werking van de bekkenbodemspier te beoordelen. Zij geeft verder uitleg over het behandelplan.

 

Hoe werken wij?

Vaak zijn er verschillende aanknopingspunten om je probleem te verhelpen of minder erg te maken. De organen in het bekken liggen dicht bij elkaar. Als je last hebt van obstipatie, dan kan dat ook invloed hebben op je plasklachten. Dan is het belangrijk om te zorgen dat je ontlasting weer makkelijker komt. Dat kan met dieetadviezen of medicijnen.

Natuurlijk luisteren we goed naar wat voor jou de belangrijkste problemen zijn. Daar gaan we eerst mee aan de slag. Heb je bijvoorbeeld een hinderlijke verzakking? Dan kan je als je dat wil al meteen een ring krijgen. Denk je daar nog liever over na? Dan krijg je eerst informatie over je verzakking en welke behandelingen mogelijk zijn.

De bekkenfysiotherapeut legt uit wat je zelf kan doen. Goed uitplassen met een verzakking is best lastig, maar met goede tips kom je al veel verder.

 

Persoonlijke informatie via het internet

Wij vinden het belangrijk dat je goede en persoonlijke informatie krijgt. Je krijgt geen folders van ons.

Maar we maken een persoonlijke website voor jou. Je krijgt uitleg over wat er met je aan de hand is. We gebruiken daarvoor plaatjes en animaties. Als je medicijnen krijgt, vind je informatie over het gebruik, wat je kunt verwachten en de bijwerkingen. Als je een operatie krijgt, vind je een tekening van je operatie, een beschrijving, de risico’s en alternatieve mogelijkheden. Je vindt ook informatie over de herstelperiode. Wat je wel en wat je niet mag doen, wat normaal is en wanneer je beter contact kan opnemen het ziekenhuis. Je kan direct vragen stellen via deze website en je ontvangt een persoonlijk antwoord.

 

Ervaringen met de digipoli

Al sinds november 2011 werken we met deze digipoli en daarmee zijn we de eerste in Nederland. We zijn er erg blij mee. We merken dat vrouwen nu veel beter begrijpen wat er met hen aan de hand is en waarvoor ze kiezen.

Minister Schippers heeft ons ziekenhuis bezocht en was erg onder de indruk.

We hopen nu dat we de digipoli ook in andere ziekenhuizen kunnen ontwikkelen.

 

Panel

We zijn voordurend bezig om de informatie te verbeteren. Als je bij ons op de poli komt, vragen we je mogelijk mee te werken. Alle tips helpen ons. De informatie maken we voor ons eigen ziekenhuis. Maar alles wat we maken delen we met andere ziekenhuizen.

Wil je ons helpen de informatie over de zorg te verbeteren of wil je meedenken over hoe wij helpen? Geef je op voor het patiënten panel gynaecologie via patientenpanelgynaecologie@tjongerschans.nl

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.