Methotrexaat

Wat is methotrexaat?

Methotrexaat (MTX) wordt gebruikt voor de behandeling bij ernstige psoriasis. Het wordt ook voorgeschreven bij reuma en in hogere dosering bij bepaalde vormen van kanker.

Methotrexaat werkt erg goed bij psoriasis. Na het starten met methotrexaat kan het vier tot acht weken duren voordat u enig effect van de behandeling merkt. 

Methotrexaat wordt ingezet als zalven/crèmes en/of lichttherapie niet voldoende effectief zijn bij huidaandoeningen, maar het is bijvoorbeeld ook geschikt voor patiënten met gewrichtsklachten.

Wanneer mag u geen MTX?

Bent u zwanger of wilt u zwanger worden, geeft u borstvoeding of werken uw lever of nieren niet goed? Dan mag u geen methotrexaat gebruiken.

Mensen met (aanleg voor) een maagzweer of darmontstekingen moeten voor en tijdens het gebruik van methotrexaat goed worden gecontroleerd, om te zorgen dat deze klachten niet verergeren. Verder is voorzichtigheid geboden bij mensen met een (ernstige) infectie en overmatig alcoholgebruik.

Controle polikliniek Dermatologie

Nadat u gestart bent met methotrexaat komt u na 2 weken voor controle. Vervolgens komt u maandelijks voor controle en voor bloedonderzoek bij de dermatoloog of verpleegkundig specialist. Het is belangrijk dat u deze afspraken nakomt, omdat op die manier de effectiviteit en veiligheid van dit medicijn gecontroleerd worden.

Hoe werkt methotrexaat?

  • Het gebruik van methotrexaat leidt tot remming van de groei van cellen van de opperhuid, de keratinocyten.
  • Ook remt methotrexaat de ontsteking en roodheid door onderdrukking van het afweersysteem.

Methotrexaat pillen en injecties

Het kan in tabletvorm en als injectie worden gegeven. Injecties worden eenmaal per week toegediend. Het injecteren kunt u zelf aanleren of kan uitgevoerd worden door de huisarts of wijkverpleegkundige.

De dosering zal langzaam opgebouwd worden, afhankelijk van eventuele bijwerkingen. Bij methotrexaat krijgt u ook foliumzuur voorgeschreven. Foliumzuur vermindert de kans op bijwerkingen (zoals maag- en darmklachten en leverfunctiestoornissen).

De dosering methotrexaat moet eenmaal per week worden ingenomen, dus niet elke dag. Ook moet u de tabletten niet in één keer innemen, maar verdeeld over 2 of 3 momenten van inname, elk met een tussenpoos van 12 uur (dus ’s ochtends en ’s avonds en bij 3 tabletten of meer ook de ochtend erop). Lees altijd goed de bijsluiter door. Volg de leefregels en uw schema bij de inname van MTX.