Krentenbaard

Wat is krentenbaard?

Krentenbaard (impetigo) is een huidinfectie die vooral bij kinderen onder de 12 voorkomt. Maar ook volwassenen kunnen krentenbaard krijgen. Meestal kan het geen kwaad en geneest deze infectie vanzelf binnen 2 - 3 weken.

Krentenbaard is erg besmettelijk voor andere kinderen in de omgeving. Probeer te voorkomen dat uw kind de plekjes aanraakt of eraan krabt. Let extra op hygiëne.

Hoe herken je krentenbaard?

Krentenbaard kan overal op het lichaam optreden, maar komt vooral voor in het gezicht (vooral rond de neus en de mond), op de armen en op de benen.

  • Krentenbaard begint meestal met een rode huid met zeer oppervlakkige blaasjes en blaren. (Meestal zie je de blaasjes niet, want ze gaan snel kapot.)
  • Het blaarvocht komt dan vrij en drogen in tot korstjes.
  • Deze korstjes met een gele of bruine kleur, kunnen groter worden.
  • Na verloop van tijd drogen de korsten op en vallen ze vanzelf van de huid af.
  • Krentenbaard kan jeuken.
  • De huid daaronder blijft nog enige tijd rood, maar geneest uiteindelijk zonder dat er littekens achterblijven.
  • Bij een heftige infectie kunnen kinderen ziek zijn met koorts en opgezwollen lymfeklieren.


Behandeling krentenbaard

Een antibioticazalf of -crème werkt goed bij milde krentenbaard. Smeer de crème 3 keer per dag op de plekjes. Smeer niet langer dan twee weken om ongevoeligheid te voorkomen. Bij een uitgebreide infectie, of wanneer kinderen ziek zijn, wordt gekozen voor een antibioticakuur.

Ontstaan krentenbaard

Krentenbaard wordt veroorzaakt door een bacterie (stafylokokken of streptokokken). De huidinfectie is besmettelijk totdat de wondjes zijn ingedroogd of genezen. Vaak krijgen anderen in het gezin of op school ook krentenbaard, omdat krentenbaard zo besmettelijk is.